Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Fotograf a horolezec Vilém Heckel, člen expedice Huascarán, pro hory žil i zemřel 

22. 11. 2019 | 18:50

Fotograf a horolezec Vilém Heckel byl jedním z členů expedice, která se vydala dobýt peruánský Huascarán. Jejich plány a životy ukončilo ničivé zemětřesení. Od neštěstí uplyne v roce 2020 už padesát let. Každoročně ho připomíná legendární lyžařský běh Jizerská 50 – Memoriál Expedice Peru 1970, na který se sjíždějí závodníci z celého světa.

Heckel 01
Vilém Heckel při zimním přechodu Vysokých Tater 1955

Smutné výročí iniciovalo také přípravu fotografické výstavy VILÉM HECKEL – KOUZLO HOR. “Huascarán – jen málokdo v našem kraji neslyšel o tomto neštěstí, mnoha lidí se ztráta dotkla osobně. Je to téměř padesát let, a přesto jsou mezi námi ti, kdo mají událost v živé paměti. Výstavu jsme vytvořili ve spolupráci s dcerou Viléma Heckela – Helenou, která střeží jeho rozsáhlý archiv v němž je systematicky uloženo přes 60 000 negativů. Některé z nich nebyly dosud zveřejněné,” říká Petr Vobořil, ředitel jabloneckého kulturního a informačního centra.

Vernisáž proběhne v pátek 29. listopadu v 17 hodin v Domě Scheybalových. Otevřeno bude kromě běžné provozní doby (viz níže) i v neděli 1. prosince od 15 do 18 hodin v rámci adventního programu. Návštěvu výstavy je tak možné spojit s koncertem v kostele sv. Anny nebo s dalšími programy, které se ten den v Jablonci konají (rozsvícení stromu před radnicí, adventní dílny v Eurocentru).

Výstava představí jednotlivé části tvorby Viléma Heckela v kontextu s jeho životní cestou. Bude k vidění více než 70 velkoformátových fotografií, všechny Heckelovy vydané publikace a také některé osobní věci, které byly součástí výbavy na výpravách. Od Tater přes Krkonoše, Jizerky a Český ráj dokumentoval Vilém Heckel českou horolezeckou špičku v období od 50. do 70. let a fotoaparát podle jeho slov dokázal přivést spolulezce „do stavu nesportovní zuřivosti“. Obzvláště ve chvílích, kdy si vyhlédl určitý záběr a potřeboval dobrovolníka, který by mu zapózoval na hřebeni.Vilém Heckel při zimním přechodu Vysokých Tater 1955

Význam výstavy a 50. výročí Expedice Peru podtrhuje zapojení České mincovny s mimořádnou a limitovanou emisí medaile podle návrhu renomovaného medailéra a bývalého pedagoga Střední uměleckoprůmyslové a Vyšší odborné školy Jablonec, akademického sochaře Jiřího Dostála. „Jde o výjimečnou ražbu k 50. výročí této tragédie mimo emisní plán České mincovny. Pro rodiny zahynuvších horolezců připravujeme medaile o váze troyské unce ryzího stříbra číslované na hraně a v číslovaném blistru, kde na rubu dvojjazyčně představíme tragický příběh z roku 1970,“ popsala Lenka Klimentová z České mincovny s tím, že předávat je budou podle abecedního pořádku v předvečer únorového závodu.

Stejné stříbrné medaile, ale již bez číslování na hraně, dostanou vítězové a vítězky hlavního závodu na prvních třech místech. Sto kusů stříbrných medailí získá také pořadatel závodu pro významné sportovce, partnery a hosty. „Pro fandy, sběratele a numizmatiky však máme smutnou zprávu. Medaile nejsou k prodeji, tím je jejich atraktivita velmi vysoká. Každý závodník J50 ale do svého balíčku se startovním číslem získá medaili s tímto motivem z obecného kovu balenou v krabičce. Připraveny jsou i pro Klub mistrů,“ dodala Klimentová.

S fotografiemi Viléma Heckela vychází také nástěnný kalendář na rok 2020, který bude k zakoupení v turistickém informačním centru v Jablonci nad Nisou.

Záštitu nad výstavou převzali Martin Půta – hejtman Libereckého kraje, Jiří Čeřovský – primátor statutárního města Jablonec nad Nisou a Jaroslav Zámečník – primátor statutárního města Liberec.

Zimní soustředění československého horolezeckého družstva, Vysoké Tatry, 1955

Otevírací doba výstavy VILÉM HECKEL – KOUZLO HOR
v Domě Scheybalových (Kostelní 1/6, Jablonec nad Nisou):

út–pá 10.00–12.00, 13.00–17.00, so 10.00–13.00 hodin
ne 1. 12. 15.00–18.00 hodin
24.–26. 12., 1.–2. 1. zavřeno, 31. 12. 10–12 hodin

Výstava potrvá do 15. února.

Vstup je zdarma.

Vilém Heckel (1918–1970) – fotograf hor a velehor

Je-li člověk, který se nesmazatelně zapsal svým specifickým dílem do české a světové fotografie, je to právě Vïlém Heckel. Jeho bytostná láska k přírodě a sportu mu dala celoživotní téma – hory. Ty se mu staly také osudem. Středem zájmu Viléma Heckela nebyly však jen hory. Vytvořil celou řadu vynikajících portrétů, zachytil architekturu, atmosféru měst, křivolakých ulic, intimních chvil, okamžiků, struktur krajiny. V Trentu získal nejvyšší ocenění, v soutěži Vitorio Sella za horolezeckou fotografii. Během svého života vydal 10 publikací, z nichž řada byla přeložena. Mezi jeho blízké přátele patřili spisovatelé Ota Pavel, Arnošt Lustig, Arnošt Černík; sportovci Emil Zátopek, František Šťastný; scénárista a režisér František Pojdl; horolezci Radan Kuchař, Bohumil Svatoš, Jan Červinka…

Narodil se v roce 1918 v Plzni. Se svou ženou Miladou a dcerami Evou a Helenou žil v Černošicích u Prahy. 23. dubna 1970 odjíždí na expedici do Peru, kde se svými kamarády horolezci 31. května umírá v horolezeckém táboře zavalen lavinou bahna a kamení při zemětřesení pod horou Huascarán.

TZ/Radana Schaeferová