Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachov chce spor se státem kvůli dvěma domům uzavřít zaplacením 8 milionů korun

24. 05. 2023 | 16:56

Krkonošský Harrachov na Jablonecku nabídl ministerstvu financí (MF), že mu zaplatí osm milionů korun. Výměnou za to chce uzavření vleklého sporu kvůli dvěma bytovým domům ve městě a jejich převedení ze státu na nájemníky. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí města Hana Veselá. Zatím není jasné, jak se ministerstvo k této nabídce postavilo. Mluvčí MF Filip Běhal dnes ČTK řekl, že připravují písemnou odpověď, kterou nejprve sdělí městu.

harrachov dumharrachov1
Foto: Artur Irma

"Doručení písemné odpovědi Harrachovu předpokládáme zhruba v horizontu jednoho až dvou týdnů," uvedl Běhal. Zároveň připomněl, že ministerstvo financí po městě vymáhá soudně 10,2 milionu korun a že podle znaleckého posudku mají oba bytové domy hodnotu přes 100 milionů korun.

Požadavek státu sice město považuje za neoprávněný a samo MF zažalovalo, zaplacením osmi milionů korun chce ale radnice dlouholetý spor urovnat. "Zástupci města nabídli smazání veškerých vzájemných pohledávek města a ministerstva financí. S tím, že by ministerstvo byty převedlo nájemníky za osm milionů korun a Harrachov nebude vyvolávat další soudní jednání," dodala Veselá.

Ve sporu jde o dva domy s 15 byty v místní části zvané Klondajk, které byly postavené zhruba před 30 lety pro místní skláře a které původně patřily městu. Soud ale oba domy v listopadu 2021 přiřknul státu v rámci vypořádání závazků po privatizaci státního podniku Crystalex z 90. let minulého století. Ani toto rozhodnutí ale spor neukončilo.

Stát vymáhá po Harrachovu přes deset milionů, neboť se domnívá, že se vlastnictvím domů město bezdůvodně obohatilo. Radnice nesouhlasí a míní, že to byl naopak stát, kdo se bezdůvodně obohatil, a to zhruba o 20 milionů korun. Město se navíc u soudu domáhá zbourání obou domů, neboť stojí na pozemcích města. Vedení radnice tvrdí, že k jejich užívání nemá stát takzvaný právní titul. Na uvolněném stavebním pozemku chce radnice vybudovat nízkoenergetické bydlení pro obyvatele obou domů.

Ministerstvo financí tento postup radnice označilo již dříve za asociální. Město naopak tvrdí, že tímto chce pro nájemníky zajistit bydlení za přijatelných podmínek, neboť stát po obyvatelích obou domů požaduje tržní nájemné. To je třikrát až pětkrát vyšší, než dosud nájemníci platí, a řadu z nich by to přivedlo do existenčních potíží. V bytech bydlí převážně invalidé, samoživitelky a senioři. Násobné zvýšení nájmů nájemníci odmítají, podporu v tom mají i od města.

Ministerstvo financí na navýšení trvá. Už dříve uvedlo, že nemůže byty pronajímat za cenu nižší než tržní. Nájemníkům sice vystěhování kvůli neplacení vyššího nájemného ze strany státu nehrozí, MF to ale eviduje jako nedoplatky a bude prodávat jako pohledávku společně s oběma bytovými domy. Ty dále vlastnit nechce, podmínky jejich prodeje připravuje.

čtk