Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Harrachov vstoupil do spolku, který bude provozovatelem skokanských můstků

09. 10. 2023 | 15:15

AKTUALIZOVÁNO: Harrachov udělal podle města další krok k záchraně zchátralého areálu skokanských můstků. Radnice se stala členem spolku Klasický areál Harrachov (KAH), který bude do budoucna jediným provozovatelem skokanského areálu ve městě a na starost bude mít i jeho obnovu.

skokanske-mustky-harrachov.33470.big
Foto z www.harrachov.info

Jako první bude na řadě velký můstek HS 162, jehož rekonstrukce za 40 milionů korun začne zřejmě na jaře příštího roku. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí radnice Hana Veselá.

"K rozšíření KAH došlo v návaznosti na podpis českopolského memoranda o společném zájmu na pořádání mezinárodních sportovních akcí v Areálu pro klasické lyžování Harrachov a v Dolnoslezském sportovním centru Polana Jakuszycka," uvedla.

Ve spolku je kromě dalších i Český svaz lyžařů. "Vstup města Harrachov do společnosti má zásadní význam pro oživení areálu skokanských můstků a pro návrat Harrachova do kalendáře závodů Mezinárodní lyžařské federace FIS," sdělil v tiskové zprávě prezident Svazu lyžařů ČR David Trávníček.

V Harrachově je pět můstků. Žádný jiný takový areál pro skokany a sdruženáře v Česku není. Skokanský areál je ale ve velmi špatném stavu a většina můstků byla v posledních letech mimo provoz. Kvůli jeho záchraně vznikl spolek Lyžařský a turistický Bucharův klub Harrachov, který na poslední sezony zprovoznil tři malé můstky, K-40, K-70 a K-90. Velký můstek s kritickým bodem K-120 (HS 162) je uzavřený už asi 15 let a "mamut" K-180 od roku 2014.

Podle dřívějších odhadů by areál na kompletní obnovu potřeboval přes 2,5 miliardy korun, peníze na to ale zajištěné nejsou. Rekonstrukce by proto měla být prováděna postupně, jako první by byl opravován velký můstek. "Významnou částí se na ní bude podílet Liberecký kraj, o zbytek se bude organizace (KAH) ucházet z dotací prostřednictvím Národní sportovní agentury a dalších," uvedla Veselá.

Mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla ale uvedl, že o výši krajské dotace zatím není rozhodnuto. "O konkrétní výši finančního příspěvku se teprve povede diskuze v krajských orgánech," sdělil.

Město by chtělo, aby se závody na mezinárodní úrovni vrátily do Harrachova do několika let. "O první Kontinentální a Světový pohár se bude Harrachov ucházet v roce 2025. Dále by mělo být dosaženo rekonstrukce areálu malých skokanských můstků v Harrachově, zejména K-90, a celé úsilí by mělo být završeno společnou kandidaturou na pořádání MS v klasickém lyžování," uvedl starosta Harrachova Tomáš Vašíček (SNK - Změna pro Harrachov).

čtk