Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Investice do úspor energií v Jablonci pokračují, nové osvětlení dostane městská hala  

02. 05. 2022 | 11:29

V Jablonci nad Nisou pokračují v investicích do úspor energií, nové osvětlení by měla ještě letos mít městská sportovní hala. Náklady projektanti odhadli na 2,7 milionu korun bez DPH, radnice teď hledá dodavatele. Ročně by tak mělo město ušetřit za osvětlení haly zhruba milion korun. Investice do nového osvětlení by se měla vrátit do tří až čtyř let, řekl dnes ČTK náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil (ANO).

sport in gym-room-1180062 1280
Ilustrační foto

Radnice chce v městské hale vyměnit stropní výbojková svítidla hlavního i nouzového osvětlení a také upravit jejich uchycení na existující konstrukci. "Vyměněné bude každé svítidlo, zachovat chceme jejich počet i rozmístění. Předpokládáme, že výměna začne v polovině června, hotovo by mělo být nejpozději v polovině července," doplnil Kouřil. Jednou z podmínek soutěže na dodavatele je i výkon a úspora energie nových svítidel.

V Jablonci nejde o první projekt zaměřený na úspory energií, už v roce 2015 začala ve městě revitalizace centrálního vytápění, která přišla město a jeho společnost Jablonecká energetická na 264 milionů korun, z toho zhruba 50 milionů se podařilo získat z evropských fondů. Místo jedné centrální teplárny vyrostlo ve městě 21 menších plynových kotelen, teplo pomáhá zlevnit pět kogeneračních jednotek a další jsou v plánu. Do budoucna plánuje Jablonecká energetická využít také solární panely, na jedné ze svých kotelen už je zkouší.

V roce 2016 město zahájilo projekt energetických úspor EPC, na kterém Jablonec spolupracuje se společností ENESA. Zaměřený je na snížení energetické náročnosti 15 nejztrátovějších městských objektů. Modernizací vytápění a osvětlení za 39 milionů korun prošlo 12 školských objektů, městská sportovní hala, knihovna a plavecký bazén. Elektrické vytápění v několika školkách nahradily moderní plynové kotle. Radnice náklady splácí z energetických úspor, které dosahují až pěti milionů ročně. Městská hala byla napojena na novou plynovou kotelnu, na výměnu osvětlení za úspornější dojde až teď.

čtk