Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec bezplatnou MHD pro ukrajinské uprchlíky bude mít ještě dva týdny

29. 04. 2022 | 16:55

Bezplatná přeprava ukrajinských uprchlíků autobusy městské hromadné přepravy (MHD) v Jablonci nad Nisou skončí k 12. květnu. Rozhodli o tom radní města. Jablonec se tak přidá k Libereckému kraji a Liberci - v příměstské regionální dopravě a v MHD v krajském městě bude pro uprchlíky přeprava zdarma do 30. dubna.

 

MHD Jablonec1
archivní foto Artur Irma

O změně podmínek v Jablonci informoval v tiskové zprávě Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem veřejné dopravy ve městě.

"Nyní je v ČR nastavený sociální systém pro ukrajinské občany a řada z nich začíná pracovat, proto rozhodl Liberecký kraj k 1. květnu bezplatnou přepravu ukončit. Jablonec nad Nisou se k tomuto rozhodnutí připojuje změnou tarifů platnou od 12. května," uvedl Wejnar.

Bezplatnou přepravu umožnil Jablonec ve své MHD ukrajinským uprchlíkům od 28. února, do 20. dubna absolvovali přes 7000 jízd. "Což v přepočtu znamená náklad na provoz MHD ve výši 112.400 korun," dodal Wejnar. Naposledy budou moci na základě předloženého pasu jet ukrajinští uprchlíci zdarma městskou dopravou v Jablonci 11. května.

Na národní úrovni jsou pro uprchlíky zdarma jen mezinárodní vlaky. Vnitrostátní vlaky mohou využívat bezplatně po dobu pěti dnů od získání dokladů o dočasné ochraně.

čtk