Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec chce postavit mateřinku pro 156 dětí, vypsal architektonickou soutěž

13. 04. 2023 | 7:07

V Jablonci nad Nisou chtějí postavit novou mateřskou školu U Přehrady pro 156 dětí. Radnice vypsala otevřenou architektonickou soutěž, náklady odhaduje na 120 milionů korun. Velkou část nákladů by ale měly zaplatit evropské fondy prostřednictvím programu integrovaných územních investic (ITI) pro aglomeraci Liberec - Jablonec.

díteVláčky
ilustrační foto

Předběžně je tam pro Jablonec na podobné projekty připraveno 140 milionů korun, řekl ČTK náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Předmětem architektonické soutěže je podle Chuchlíka nejen řešení novostavby mateřské školy, ale také zahrady a nejbližšího okolí. Lhůta pro podání soutěžních návrhů končí 6. června. Do konce příštího roku chce mít radnice hotovou projektovou dokumentaci, stavět by se mělo v letech 2025 až 2026. "Nová Mateřská škola U Přehrady bude fungovat jako detašované pracoviště MŠ Palackého," doplnil primátorův náměstek.

Nová školka bude na místě Svobodné školy, která se z areálu stěhuje pryč, a také na místě speciální mateřinky, která je detašovaným pracovištěm MŠ Palackého. "Po několika variantách prověření využití těch stávajících objektů jsme dospěli k tomu, že bude nejvhodnější areál zbourat a postavit znova. Ty stavby vznikaly v minulosti v akci 'Z' a dispozičně, konstrukčně ani stavebně-technicky nejsou v dobrém stavu," řekl Chuchlík.

Vyhlášení architektonické předcházela studie, kterou loni zpracovala společnost Uniarch CZ. "Udělali jsme revizi, u které se ukázalo, že ten dům může být o třetinu menší, což povede k úspoře investičních i provozních nákladů. Proto jsme se rozhodli pro nové řešení, které vzejde z otevřené architektonické soutěže, náklady na ni jsme odhadli na osm milionů korun," řekl Chuchlík. Projekt podle něj počítá se šesti třídami po 26 dětech. Jedna ze tříd bude speciální pro děti se zvláštními potřebami, v areálu bude i tělocvična, keramická dílna a stravovací provoz.

Demolici současných budov bude město řešit samostatně a v předstihu, aby výstavbu nové mateřské školy nebrzdila. Součástí areálu je totiž trafostanice ČEZ, kterou bude nutné přesunout. Podle náměstkyně primátora pro humanitní oblast Jany Hamplové (Starostové pro Liberecký kraj) radnice v současné době zvažuje, kam děti ze speciální školky na dobu výstavby přesunout. "Jednou z variant jsou prostory v sousedství střediska výchovné péče a pedagogicko-psychologické poradny ve Smetanově ulici," dodala Hamplová.

čtk