Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec chystá rekonstrukci vzduchotechniky bazénu za 26 milionů korun. Je nezbytná

19. 09. 2020 | 8:32

Rekonstrukci vzduchotechniky plaveckého bazénu připravují v Jablonci nad Nisou. Zařízení je v havarijním stavu a výměnu nutně potřebuje. Náklady projektanti odhadli na 26 milionů korun. Nová vzduchotechnika by měla přispět ke snížení spotřeby energie a tím ke snížení nákladů na provoz. Bude kompatibilní se systémem měření a regulace, součástí by měla být i rekuperace, odvlhčování a ohřev. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

JNbazen
archivní foto

Vzduchotechnika jabloneckého bazénu je z 80. let minulého století, v letech 2000 až 2001 prošla částečnou obnovou. "Už v letech 2018-2019 nechal tehdejší odbor správy majetku vypracovat projektovou dokumentaci na rekonstrukci vzduchotechniky. Ta se však uskutečnila jen zčásti. Rekonstrukcí prošla střecha bazénu a projekt měl pokračovat druhou etapou, a to právě výměnou vzduchotechniky, která je v havarijním stavu a její výměna je nezbytná," doplnil náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). S penězi na obnovu vzduchotechniky bude počítat rozpočet v příštím roce.

Jablonecký bazén otevřeli pro veřejnost v roce 1987, v roce 2001 prodělalo sportoviště nákladnou rekonstrukci za sto milionů korun. Od roku 2016 má novou technologii vytápění. Před dvěma lety dostal areál novou střechu a lepší zasklení. Rekonstrukce střechy byla náročnější, než se čekalo, navíc ji zkomplikoval požár. Stavbu to ale nezpozdilo ani neprodražilo. Při opravách se ale ukázalo, že některé části konstrukce střechy už byly v tak špatném stavu, že bylo otázkou času, kdy se zřítí.

Bazén ročně navštíví kolem 150.000 lidí. V areálu je pětadvacetimetrový bazén s osmi drahami, který využívá veřejnost i sportovní oddíly. Pro děti nabízí dětský bazén s brouzdalištěm, chrličem, vodním hřibem a skluzavkou. V posledních letech se diskutuje o přístavbě dalšího sportovního bazénu 25 metrů dlouhého s pěti nebo šesti drahami. Dnešní velký bazén by pak sloužil rekreačním plavcům. Jde ale o velkou investici, na kterou zřejmě v nejbližších letech nebudou peníze.

čtk