Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec dodatečně získal dotaci na zateplení školy v Kokoníně. Město požádalo už loni v únoru

23. 09. 2022 | 5:42

Jablonec nad Nisou dodatečně získal pětimilionovou dotaci z Operačního programu Životní prostředí na zateplení Základní školy v Kokoníně, o kterou město žádalo loni v únoru. Radnice původně neuspěla. Letos v červenci se však zvýšila alokace výzvy a městu byla dotace dodatečně přiznaná, řekl dnes ČTK náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Projekt bezmála za 22 milionů korun musí být ale hotový do konce příštího roku.

škola třída classroom
Ilustrační foto

"Na konci srpna jsme obdrželi ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) písemné potvrzení, že můžeme zahájit realizaci. Vzhledem k aktualizaci rozpočtu projektu se však zvýšily celkové náklady. Původní částka přesahovala 12 milionů korun, nové celkové náklady dosahují téměř 22 milionů korun," doplnil Roubíček. Důvodem je podle něj nejen růst cen stavebních materiálů a prací, ukázalo se také, že rozsah prací bude větší, než bylo původně v plánu.

"Aby měla investice smysl, je třeba udělat sanaci sklepních prostor, škola stojí pod svahem a tlačí se tam spodní voda. To je sedm milionů navíc," řekl Roubíček. Proto je podle něj třeba dodatečně zpracovat projektovou dokumentaci na vnitřní sanaci vlhkého zdiva prvního patra objektu, a to na základě posouzení a doporučení technika ze sanační firmy. "Původní projektová dokumentace řešila pouze venkovní část sanačních opatření," dodal primátorův náměstek.

Nejde o první investici do školy v Kokoníně, která působí ve třech budovách. Zateplení této budovy podle Roubíčka pomůže škole snížit náklady na vytápění. Projekt počítá se zateplením obvodových stěn a stropu suterénu, s výměnou oken, dveří a instalací venkovních žaluzií na jižní a východní straně školy a sanačními pracemi. Škola navíc dostane moderní systém vzduchotechniky s rekuperací tepla, která zajistí větrání jednotlivých učeben, šaten a sborovny.

Do školy v Kokoníně plánuje Jablonec investovat i v dalších letech. V novém programovacím období chce radnice získat z fondů Evropské unie peníze nejen na modernizaci škol, ale i na výstavbu dopravního terminálu, revitalizaci Tyršových sadů nebo rekonstrukci funkcionalistické Kantorovy vily. Jablonecké zastupitelstvo schválilo už v květnu seznam 21 projektů dohromady za 1,118 miliardy korun, na které chce čerpat dotace z programu Integrované územní investice ITI Liberec – Jablonec nad Nisou.

Do modernizace a rozšíření svých škol by chtělo město s využitím dotací investovat bezmála půl miliardy korun. Největším projektem by mělo být navýšení kapacity Mateřské školy Palackého za 177 milionů korun. Modernizace za 122 milionů korun by se měla dočkat základní škola v Kokoníně, v plánu jsou i investice do škol v Liberecké ulici, Mozartově nebo v Arbesově. Město počítá také například s revitalizací Tyršových sadů za 50 milionů korun, peníze z EU chce použít například také na revitalizaci sídliště Šumava.

čtk