Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec má schválený plnohodnotný plán pro řešení dopravy ve městě

23. 04. 2022 | 16:08

Plán SUMP (Sustainable Urban Mobility Plan) představuje plnohodnotný plán pro všechny módy dopravy. Jeho existence je nezbytná pro řešení udržitelné mobility v aglomeraci a rovněž je pro města s více než 40 000 obyvateli nutnou podmínkou pro čerpání dotací z EU v oblasti dopravy. Zastupitelstvo Jablonce tento další strategický dokument po měsíčním odkladu v dubnu schválilo.

jablonec dopravaJablonec2
Foto: Artur Irma

Hlavní myšlenkou dokumentu je zklidňování centra, uspořádání veřejného prostoru tak, aby byl prostupný a přehledný s ohledem na pěší, cyklodopravu, veřejnou hromadnou dopravu, zajištění dostatečně kapacitní sítě hlavních ulic pro plynulou, bezpečnou a nebariérovou automobilovou dopravu s odpovídající nabídkou parkování. Důležitou součástí výstupů je dynamický dopravní model, se kterým lze pracovat při plánování dopravy, modelování uzavírek, objížděk a průjezdu městem. Součástí návrhové části je také seznam navrhovaných projektů v různých variantách. SUMP navazuje na SUMF (Sustainable Urban Mobility Framework) - Plán rozvoje veřejné dopravy a Plán rozvoje cyklodopravy Liberec - Jablonec nad Nisou 2017-2023, které schválili liberečtí zastupitelé v únoru, jablonečtí v březnu a Ministerstvo dopravy v dubnu roku 2018. Na jeho konci pak začal Liberec i Jablonec připravovat plán pro všechny druhy dopravy.

„V září 2020 pracovní skupiny definovaly problémová místa a hrozby pro dopravu v dalších letech. Do října 2020 probíhal průzkum dopravního chování prostřednictvím online dotazníku a cyklistický průzkum na celém území. Poté se v listopadu uskutečnilo veřejné projednání k analytické části SUMP a ještě ten měsíc byl dokončený dopravní model,“ popisuje postupné kroky náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček a pokračuje: „Veřejně se projednávala také návrhová část, následovalo připomínkování odborníků a kompletace dokumentu. V květnu 2020 se začaly posuzovat vlivy na životní prostředí a veřejné zdraví a v lednu 2022 vydal Krajský úřad Libereckého kraje souhlasné stanovisko k návrhu koncepce. Plán udržitelné městské mobility, po schválení i v Liberci, musí ještě projít schvalovací procedurou na Ministerstvo dopravy ČR.“

Kompletní SUMP je veřejně dostupný: https://www.liberec.cz/sump/ nebo www.chytrenacestu.cz .

Veškeré informace o projektu SUMP najdete: https://www.liberec.cz/cz/radnice/strategie-projekty/sump-planudrzitelne-mestske-mobility/

JN/Jana Fričová