Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou daruje kraji pozemek pro výstavbu nové základny záchranné služby

24. 06. 2022 | 8:07

Jablonec nad Nisou daruje Libereckému kraji pozemek pro výstavbu nové základny zdravotnické záchranné služby, kde by mělo být i záložní operační středisko. Rozhodlo o tom jablonecké zastupitelstvo. Záchranná služba působí v současné době v areálu jablonecké nemocnice, budova je ale v nevyhovujícím stavu a nemocnice ji po přestěhování záchranné služby zbourá, informoval zastupitele ředitel městské nemocnice Vít Němeček (ODS).

Kraj pro novou základnu získá pozemek o rozloze necelých 2000 metrů čtverečných u okružní křižovatky ulic Harrachovské a Riegrovy nedaleko Lidlu. Bezúplatný převod pozemku kritizovali někteří opoziční zastupitelé. "Zajistit zdravotnickou záchrannou službu je jednoznačně kompetencí kraje, a nikoliv města, a z toho důvodu nevidím žádný důvod k tomu, abychom sponzorovali činnost kraje tím, že mu dáme majetek v hodnotě odhadem pěti milionů korun. Pozemek má skvělé dopravní napojení a určitě by se našlo mnoho firem, které by měly zájem tam podnikat," řekl Jakub Macek (Společně pro Jablonec). Podporu ale nezískal a většina zastupitelů hlasovala pro bezúplatný převod pozemku.

Liberecký kraj plánuje do modernizace a výstavby stanovišť záchranné služby investovat v nejbližších letech odhadem na 700 milionů korun, z toho zhruba polovina by měla jít do výstavby nového krajského sídla záchranné služby v Liberci. Nové výjezdové stanice by ale měly postupně vzniknout kromě Jablonce nad Nisou také ve Frýdlantu, Hrádku nad Nisou, Turnově, Doksech a Jablonném v Podještědí. Kraj by chtěl na tyto projekty získat dotace z evropských fondů.

Výjezdové základny má dnes Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje ve 13 městech, v Liberci jsou základny dvě, jedna v centru a druhá na letišti. Loni vyjeli záchranáři v kraji k 64.100 případům, to je zhruba o pět procent víc výjezdů než v roce 2020. Ošetřili 50.400 pacientů, o sedm procent víc než o rok dřív. Liberecký kraj dal loni na provoz záchranné služby 220 milionů korun, letos vzhledem k rostoucím nákladům přidal dalších 20 milionů korun.

čtk