Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec nad Nisou slaví Den rodinných filmů. Přineste své filmy do kina Junior i vy  

21. 10. 2019 | 14:08

Národní filmový archiv se k mezinárodní akci Home Movie Day, jejímž cílem je archivace rodinných a amatérských filmů, připojuje již po šesté. V letošním roce můžete své natočené záběry přinést i v sobotu 26. října do kina Junior v Jablonci nad Nisou. Celé odpoledne zakončí promítání amatérských filmů ze sbírek archivu.

kino jinior in
Foto: www.kinajablonec.cz

K celosvětové akci zaměřené na rodinný film, mezinárodně známé jako Home Movie Day, se Národní filmový archiv připojuje od roku 2014. Ta probíhá ve více než 20 zemích Evropy, Asie, Jižní a Severní Ameriky. „Během jednoho odpoledne je kino otevřeno především návštěvníkům, kteří přinesou své rodinné nebo i jiné amatérské filmy různých formátů (8mm, 9,5mm, 16mm). Odborníci z Národního filmového archivu přinesené materiály posoudí a pokud o to budou mít majitelé zájem, některé z nich ještě týž den promítnou návštěvníkům kina,” vysvětluje průběh akce Petra Handlířová z jabloneckých kin. Příchozí se také seznámí se základními pravidly uchovávání a péče o amatérské filmy. Součástí programu je digitální pásmo filmů tvořené několikaminutovými sekvencemi z již získaných kolekcí.

Filmové materiály jsou poté přepsány do digitální podoby, takže si je majitelé mohou kdykoliv pustit, a cívky bezpečně uloženy do depozitáře a zařazeny do sbírky rodinných filmů. V současné době tato část audiovizuální sbírky zahrnuje na 1 600 položek, mezi nimiž jsou amatérské filmy hrané, dokumentární (z toho asi 450 rodinných) a animované. Kvůli zániku technického vybavení pro úzké formáty a nemožnost si filmy opětovně promítat práce amatérských a rodinných filmařů nenávratně mizí, čemuž se akce jako Den rodinných filmů snaží předcházet.

„Rodinné filmy nabízejí pozoruhodný, po formální i obsahové stránce značně odlišný obraz života společnosti než dobová profesionální kinematografie, a proto se Národní filmový archiv o ně zajímá jako o cenný historický pramen poznání naší minulosti. Setkání s rodinnými filmy v kině Ponrepo nabídne příchozím od tří hodin možnost odborné konzultace ohledně starých filmů, které do kina přinesou. Odpolední program zakončí v 19 hod. digitální projekce pásma sestaveného ze zhruba pětiminutových fragmentů, jež pocházejí z kolekcí získaných archivem v minulém roce. V letošním pásmu jsme se tematicky zaměřili na období socialistického Československa, které divákům chceme přiblížit prostřednictvím dílčích životních etap člověka - od narození až po seniorský věk,” dodává k průběhu odpoledne kurátor Národního filmového archivu Jiří Horníček.

Dalším místem, kam lze přinést své rodinné filmy, jsou Boskovice. Jablonecké kino Junior otevírá své dveře 26. října, boskovická Panorama 9. listopadu, začátek sběru vždy v 15:00, od 19:00 promítání z kolekce rodinných filmů Národního filmového archivu. Akci podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.

TZ