Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec poskytne dva miliony korun na opravy historických domů. Posledním dnem podání žádosti je 31. říjen

09. 03. 2024 | 16:31

Dva miliony korun jsou alokované v jabloneckém rozpočtu na Program obnovy městské památkové zóny (MPZ) pro rok 2024. Žádosti začne oddělení dotací jabloneckého magistrátu přijímat 3. dubna, posledním dnem podání je 31. října.

jablonec centrum detail
Foto: JN

Městský program je určený pouze majitelům domů v městské památkové zóně, které nejsou kulturní památkou, a proto na ně nemohou žádat o dotace z Ministerstva kultury v rámci Programu regenerace Městské památkové rezervace (MPR) a Městské památkové zóny (MPZ). Žadatelé mohou od města získat 50% neinvestiční dotaci, maximálně však 200 tisíc Kč na jeden dům, a to na úhradu nákladů spojených se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí - na opravu střechy, výměnu oken, vstupních dveří, obnovu fasády.

„Příjem žádostí na oddělení dotací zahájíme hned po Velikonocích, ve středu 3. dubna. Novinkou je, že způsobilost výdajů začala dnem schválení programu na únorovém zastupitelstvu města. Celý program je zveřejněný na jablonecké úřední desce, veškeré podklady pro žadatele budou k dispozici na webových stránkách města www.mestojablonec.cz v části Magistrát, sekce Životní situace, Dotace,“ informuje Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu, s tím, že žádost musí zájemce podat nejpozději do konce letošního října a realizace projektu musí být hotová nejpozději do konce října příštího roku.

JN/Jana Fričová