Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec žádá o devět milionů na přípravu výstavby nové školky v ulici U Přehrady pro 156 dětí

08. 04. 2024 | 10:19

Na konci března požádalo statutární město Jablonec nad Nisou o finanční podporu na projektovou přípravu výstavby nové mateřské školy v ulici U Přehrady pro 156 dětí. Pokud město se svou žádostí uspěje, mohlo by získat necelých 9 milionů korun.

školka kostky menší
Ilustrační foto

Město podalo žádost o evropskou dotaci do výzvy Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR ČR). „Jedná se o 2. výzvu Národního plánu obnovy na finanční podporu přípravy velkých projektů. Možné je žádat o dotaci EU v cenovém rozpětí od 7,5 mil. Kč až po 35 mil. Kč, tedy o 100 % bez DPH. Podmínkou přidělení dotace je, aby projektová dokumentace byla hotová nejpozději do 1. června roku 2026 a realizace musí proběhnout do 10 let od přidělení dotace,“ uvádí Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu, a dodává: „Oddělení dotací připravilo žádost o podporu na projektovou přípravu podle uzavřené smlouvy o dílo a žádáme o 8,7 mil. Kč.“

Projekt výstavby nové mateřské školy v ulici U Přehrady - Navýšení kapacity MŠ Palackého v Jablonci nad Nisou - je součástí ITI Liberec - Jablonec nad Nisou s alokovanou dotací EU 140 mil. Kč. Návrh objektu vzešel z architektonické soutěže, kterou město vyhlásilo loni v březnu. Na její organizaci získalo oddělení dotací finanční podporu z MMR ve výši 400 tis. Kč.

Do architektonické soutěže došlo 28 návrhů, z nichž vítězně v červnu loňského roku vzešel návrh sdružení architektů Martina Vančury, Anny Koukolové a Ateliéru Za Mák, s.r.o.  Školka je pro 156 dětí a stavba by měla proběhnout v letech 2025-2026. Náklady jsou odhadnuté na 120 mil. korun.

Jablonec se snaží získat dotace na dokumentace dvou základních škol – Mozartovy a Arbesovy

Statutární město Jablonec nad Nisou požádá o evropské dotace ze 4. výzvy Národního plánu obnovy, a to na projektovou přípravu modernizace dvou základních škol – Mozartovy a Arbesovy. V případě úspěchu by město mohlo získat necelý milion korun na obě projektové dokumentace.

Výzvu k finanční podpoře přípravy projektů pro tzv. malé projekty v souladu s cíli EU vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. „V rámci 4. výzvy Národního plánu obnovy je možné žádat o dotaci EU od 150 tis. až do 2,5 mil. Kč, dotace je ve výši 100 % bez DPH. Podmínkou je, že na fyzickou realizaci projektu musí již být zažádáno o dotace,“ vysvětluje Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

Vybrané byly dva projekty: Modernizace ZŠ Mozartova v Jablonci nad Nisou – navazující investice a Modernizace ZŠ Arbesova v Jablonci nad Nisou. Oba jsou součástí ITI Liberec - Jablonec nad Nisou a mají přidělené dotace EU a ČR pro realizaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) - ZŠ Mozartova 18,5 mil. Kč a ZŠ Arbesova 13,4 mil. Kč celkem. „Na již hotovou projektovou dokumentaci k akci Modernizace ZŠ Mozartova – navazující investice žádáme o dotaci EU ve výši 526 tis. Kč, na dokumentaci Modernizace ZŠ Arbesova o 442 tis. Kč,“ dodává Habadová.

JN/Jana Fričová