Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec žádá o dotaci na architektonickou soutěž o návrh Mateřské školy U Přehrady

17. 05. 2023 | 5:42

Jablonec nad Nisou žádá o dotaci na architektonickou soutěž na novou mateřskou školu u přehrady. Z programu ministerstva pro místní rozvoj může získat až 400.000 korun, to je zhruba třetina peněz potřebných na odměny.

Jablonec plánuje vybudovat novou mateřskou školu až pro 156 dětí, radnice na projekt vypsala otevřenou architektonickou soutěž, náklady samotné stavby odhaduje na 120 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová.

"Celkové náklady na ceny a odměny v architektonické soutěži na mateřskou školu dosáhnou 1,1 milionu korun, přičemž autor vítězného návrhu získá půl milionu, za druhé místo se uděluje 300.000 korun, 200.000 korun za třetí místo. Sto tisíc korun je pak určených pro neoceněný návrh přinášející pozoruhodné dílčí podněty a řešení," doplnila Fričová. Celkově přijde město architektonická soutěž zhruba na osm milionů korun, dotace tak pokryje jen malou část nákladů. Návrhy je podle mluvčí možné odevzdat až do 6. června.

Podle náměstka primátora Jakuba Chuchlíka (Piráti) je předmětem architektonické soutěže nejen samotné řešení novostavby mateřské školy, ale také zahrady a nejbližšího okolí. Do konce příštího roku chce mít radnice hotovou projektovou dokumentaci, stavět by se mělo v letech 2025 až 2026. "Nová Mateřská škola U Přehrady bude fungovat jako detašované pracoviště MŠ Palackého," doplnil primátorův náměstek. Nová školka vyroste na místě Svobodné školy, která se z areálu stěhuje pryč, a také na místě speciální mateřinky, která je detašovaným pracovištěm MŠ Palackého.

"Dospěli jsme k tomu, že bude nejvhodnější areál zbourat a postavit znova. Ty stavby vznikaly v minulosti v akci 'Z' (brigády občanů) a dispozičně, konstrukčně ani stavebně-technicky nejsou v dobrém stavu," řekl Chuchlík. Projekt podle něj počítá se šesti třídami po 26 dětech. Jedna ze tříd bude speciální pro děti se zvláštními potřebami, v areálu bude i tělocvična, keramická dílna a stravovací provoz. Demolici současných budov bude město řešit samostatně a v předstihu, aby výstavbu nové školky nebrzdila. Součástí areálu je totiž trafostanice ČEZ, kterou bude nutné přesunout.

čtk