Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonec získal pět milionů korun na další modernizaci veřejného osvětlení

17. 04. 2024 | 10:19

Jablonec nad Nisou získal přes pět milionů korun z Národního plánu obnovy na další modernizaci veřejného osvětlení. Za úsporné LED vymění letos zhruba 600 svítidel v centru města a v oblasti Mšena. Zakázka přijde téměř na 6,5 milionu korun, hotovo by mělo být letos v říjnu, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová. Druhé největší město v Libereckém kraji pokračuje v modernizaci osvětlení s cílem snížit náklady, zcela hotovo by mělo být příští rok.

světlo street lamp
Ilustrační foto

Ulice a veřejná prostranství v Jablonci osvětluje bezmála 6400 lamp, téměř 80 procent z nich už prošlo výměnou za úsporná LED svítidla. Veřejné osvětlení je v Jablonci v provozu 4100 hodin ročně, zatímco v roce 2020 byla spotřeba téměř 2966 megawatthodin (MWh), loni už klesla na necelých 2133 MWh, to je o 28 procent, a radnice zaplatila 9,4 milionu korun. "Celkem teď půjde o výměnu 584 nových svítidel typu LED a 17 stožárů," doplnil náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

Kvůli plánované obnově město v roce 2017 převzalo veřejné osvětlení do svého majetku, před tím patřilo městské společnosti Technické služby Jablonec. Bez převzetí by ale radnice nemohla do obnovy investovat ani žádat dotace. "Původní projektová dokumentace byla rozpracovaná na deset let, podařilo se ji však přepracovat, rozdělit do čtyř částí a zkrátit," řekl Roubíček. Hotovo by tak podle něj mělo být příští rok. Letošní projekt v centru a Mšeně je podle něj už třetí v pořadí a pracuje se na přípravě poslední etapy.

Na výměnu svítidel za úsporná LED se Jablonci podařilo získat dotace. "Dle podmínek výzvy činí dotace 30 korun na jednu ušetřenou kWh, a tak na první projekt město získalo dotaci 8,2 milionu korun, na druhý 4,8 milionu a na třetí máme alokovanou částku 5,1 milionu korun," řekla vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová. Do obnovy osvětlení navíc každoročně investují i technické služby, které ho mají ve správě, loni tak do obnovy daly dalších 1,4 milionu korun. Některé části osvětlení obnovili při rekonstrukcích ulic, úsporné lampy tak osvětlují ulice V Aleji, U Přehrady nebo Generála Mrázka.

čtk