Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecké energetické se vracejí odběratelé, kteří se před lety odpojili kvůli vysokým cenám

23. 03. 2021 | 15:01

Jablonecké energetické (JE) se vracejí odběratelé, kteří se před lety kvůli vysokým cenám odpojili a raději investovali do vlastních kotelen. Novou smlouvu podepsali s městskou teplárenskou společností po deseti letech obyvatelé jednoho z bytových domů na sídlišti Šumava, ušetří tak více než 100.000 korun za rok, v přepočtu přes 2000 korun ročně za byt. Důvodem je hlavně levnější plyn. O připojení projevili zájem i další, řekla dnes ČTK mluvčí společnosti Markéta Hozová.

jablonec Křišťálová Jbc-min
Foto: archiv JE

"Panelák v Křišťálové ulici byl jedním z těch domů, které se kvůli vysokým cenám za teplo v roce 2011 odpojily. Nynější rozhodnutí společenství vlastníků využít naše služby je důkazem, že obraz jabloneckého teplárenství se zlepšil," uvedl ředitel JE Boris Pospíšil. Teplárenská společnost podle něj zajišťuje svým zákazníkům nejen výhodnější ceny plynu, ale také například 24hodinový servis a v případě dožití technologie kotelny její modernizaci nebo připojení na centrální zásobování teplem za ceny, které se už třetí rok drží na stabilní úrovni.

Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) patřila do roku 2013 do skupiny MVV, která je jednou z největších teplárenských skupin v Česku. Město Jablonec vlastnilo jen minoritní podíl 34,22 procenta akcií. Oba vlastníci se nemohli dohodnout na způsobu modernizace zastaralého a ztrátového systému centrálního vytápění. Jablonec proto nakonec majoritní akciový podíl od MVV Energie CZ za 203 milionů korun odkoupil, od poloviny roku 2013 je tak statutární město jediným vlastníkem.

V roce 2013, kdy Jablonec teplárenskou firmu přebíral, platili odběratelé za gigajoule tepla přes 800 korun a teplo v Jablonci patřilo k nejdražším v zemi. Aktuálně podle tarifu platí odběratelé za gigajoule 584 nebo 599 korun, to je zhruba o čtvrtinu méně. Je to díky novým kotelnám a modernizaci systému, do kterého Jablonecká energetická a město v letech 2014 až 2016 investovaly 264 milionů korun, z toho 50 milionů se podařilo získat z dotačních programů. Na centrální vytápění je dnes v Jablonci napojena více než třetina domácností, desítky firem a institucí.

čtk