Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jabloneckou přehradu proti sinicím opět ochrání ultrazvuk a plovoucí zelené ostrovy

13. 04. 2023 | 14:43

Opatření, která zamezí výskytu sinic a zelené řasy na vodní nádrži Mšeno, v úterý 11. dubna schválili jablonečtí radní. Po dobrých zkušenostech z minulých let tak opět přistoupili k použití technologie nízkovýkonného rezonančního ultrazvuku na nádrži I využívané ke koupání.

ODMtriatlo
archivní ilustrační foto

Na nádrži II zůstanou i letos plovoucí vegetační ostrůvky. Veškerá opatření včetně pravidelného monitoringu kvality vody vyjdou městský rozpočet na necelého půlmilionu korun.

„Přehrada Mšeno nabízí návštěvníkům rekreaci a místo pro aktivní odpočinek. Je významným architektonickým a krajinným prvkem, který nám ostatní města závidí. Ale nezapomínejme, že je také vodním dílem, má protipovodňovou funkci. Skloubit zájmy všech stran, které přehradu chtějí využívat, je proto někdy obtížné. Město se o to nyní snaží a pro zachování čistoty a kvality vody volí právě tato opatření“, konstatuje náměstkyně primátora Lenka Opočenská.

Také letos proto Jablonec ze svého rozpočtu uvolní více než 400 tisíc korun na opatření pro zajištění kvality vody v přehradě pomocí ultrazvukové technologie a plovoucích zelených ostrůvků. Dodavatelem těchto služeb je na základě rozhodnutí rady města i pro letošní rok liberecká společnost PHOTON WATER TECHNOLOGY s. r. o.

„Ze závěrečné zprávy zpracované dodavatelem technologie, která mj. vychází i z monitoringu prováděného na přehradní nádrži Povodím Labe a Zdravotním ústavem, je zřejmé, že ultrazvukové jednotky skutečně přispívají k potlačení rozvoje sinic a řas na přehradní nádrži,“ říká Štěpánka Gaislerová z odboru městské ekologie.

Ultrazvukové vysílače jsou ponořeny cca 30 cm pod hladinou na plovákových nosičích, energii k jejich provozu zajišťují integrované solární panely. Oba plováky jsou umístěny tak, aby vliv ultrazvuku pokrýval i pláže na obou březích přehrady. Kromě sinic je tato technologie účinná proti tzv. zelené vodě, tedy zeleným řasám. Poprvé se ultrazvuk osvědčil v roce 2019, od té doby k tomuto řešení jablonecká radnice přistupuje každoročně.

„Vzhledem k tomu, že přehradní nádrž je ve vlastnictví Povodí Labe s. p., musí město vyčkat na souhlasné stanovisko vlastníka a dále Českého rybářského svazu, aby mohly být ultrazvukové jednotky na vodní hladinu umístěny. Dodavatel technologie doporučil provádět monitoring vody již od dubna – května, protože je tak možné získat důležité poznatky o procesech probíhajících v nádrži. Tyto jsou podstatné pro upřesňování komplexních sanačních opatření. Do provozu pak budou vysílače uvedeny v hlavní koupací sezóně, od července do září,“ dodává Štěpánka Gaislerová.

Dalším opatřením proti sinicím jsou plovoucí zelené (vegetační) ostrovy. Ani ty nejsou novinkou. Na druhé přehradě jsou umístěny už od října roku 2021. 38 ostrůvků o celkové ploše 112 m2 je pospojováno a tvoří ostrovní komplex o rozloze větší než 700 m2. „Vegetační ostrovy jednak zlepšují kvalitu vody, protože jejich kořeny odčerpávají sinicím živiny, ale také přirozeně doplňují vodní ekosystém. Například jsou úkrytem pro ptactvo, anebo vyhledávaným útočištěm hmyzu,“ doplňuje náměstkyně primátora Opočenská.

JN/Jana Matěchová