Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecký hotel Petřín znovu slouží veřejnosti, po letech mohou lidé vystoupat i na rozhlednu

31. 05. 2023 | 17:42

Secesní hotel a restaurace Petřín v Jablonci nad Nisou znovu slouží veřejnosti. Oblíbený turistický cíl byl v minulých letech zavřený, teď znovu slouží hotel s 53 lůžky i restaurace veřejnosti a od čtvrtka mohou lidé znovu vystoupat i na jeho rozhlednu. Nabízí zřejmě nejlepší výhled na město, řekl při dnešním otevření obnovené vyhlídky ČTK primátor Miloš Vele (ODS). Ocenil i současné vlastníky za to, že se do záchrany zpustlého objektu pustili.

jablonec Petřín-noční Pepíno-Hurta-2-scaled-e1585079319916
Foto - zdroj: www.jablonec.cz

Petřín stojí ve výšce 630 metrů nad mořem, samotná rozhledna má 20 metrů a na vyhlídku si musí turisté vyšlápnout stovku schodů. Otevřená bude denně od 07:00 do 22:00, vstupné je 50 korun. Podle náměstkyně primátora Jany Hamplové (Starostové pro Liberecký kraj) je cestovní ruch jednou z priorit vedení města a obnovený Petřín je jeho "vlajkovou lodí".

Pohostinství s rozhlednou postavil v roce 1906 německý podnikatel Richard Fellinghauer. "Tehdy se návrší s hostincem jmenovalo Nickelkoppe a patřilo do samostatné obce Vrkoslavice. Budova nabízela restauraci i velký taneční sál, pro pány tu byl kulečník a výletníci se mohli kochat pohledem na okolí z věže. Restaurace byla slavnostně otevřena 2. prosince 1906 a brzy se stala oblíbeným cílem výletů," připomněla historii budovy mluvčí magistrátu Jana Fričová.

Původnímu účelu sloužila budova do roku 1945, pak tam byl dětský domov a budova dostala název Petřín. V polovině 60. let převzal areál podnik Restaurace a jídelny a Petřín se znovu stal oblíbeným cílem vycházek a výletů Jablonečanů i turistů. Po roce 1989 budova chátrala a od roku 1993 byla zavřená. O tři roky později ji koupil místní podnikatel Evžen Hejsek, budovu zrekonstruoval, rozšířil o hotel a v roce 2000 Petřín znovu otevřel. Od roku 2015 byl ale objekt pro veřejnost zavřený, příležitostně sloužil jen jako ubytovna pro zahraniční dělníky.

Z původní secesní nádhery moc nezůstalo, budovu poznamenala necitlivá rekonstrukce v 70. letech. "Ten barák vyžadoval spoustu práce a investic a to nejde dělat, když jste v nájmu, proto jsme to koupili. Ještě spoustu práce tady bude, čeká nás fasáda, aby byly změny vidět nejen uvnitř, ale i zvenčí, rozhledna bude nasvícená v barvách trikolory," řekl ČTK majitel Ivo Konečný. Potřeba je podle něj natřít dřevěné prvky, opravu bude potřebovat také střecha. V současné době pracují dělníci na venkovní terase.

čtk