Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jabloneckým školákům bude v případě, že si nebudou vědět rady s domácími úkoly, pomáhat doučovací pohotovost

13. 09. 2019 | 19:01

Prostřednictvím telefonního čísla +420 770 135 469 budou od pondělí 16. září tři paní učitelky pomáhat žákům základních škol v případech, kdy si nebudou vědět rady s domácími úkoly. Mohou jim také vysvětlit novou školní látku. Projekt DOUČOVACÍ POHOTOVOST zajišťuje a financuje statutární město Jablonec nad Nisou prostřednictvím příspěvkové organizace Dům dětí a mládeže Vikýř (dále Vikýř).

škola kids-1093758 960 720
Ilustrační foto

„Nápad na zřízení této služby pro děti vzešel z jednání městské Komise pro výchovu a vzdělávání. Následně jsem návrh doučování projednala s náměstkem pro oblast humanitní Davidem Mánkem a tohle je výsledek. V pondělí 16. září doučovací pohotovost startuje,“ říká ředitelka Vikýře Martina Šípková s tím, že se jedná o pilotní projekt.

V Jablonci v současné době fungují dvě organizace, které zajišťují dětem doučování. Jsou to nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Kruháč a terénní služba Compitum. „Obě tyto organizace poskytují služby sociálního typu, což v praxi znamená, že je poskytují pouze svým klientům. Prostřednictvím Vikýře můžeme doučovací pohotovost nabídnout všem dětem v Jablonci,“ vysvětluje náměstek primátora David Mánek a dodává: „Na telefonní číslo doučovací pohotovosti 770 135 469 bude možné volat v pracovní dny od 17 do 20 hodin. O víkendech a o prázdninách služba fungovat nebude.“

Kdo bude doučovací pohotovost zajišťovat?

Městská příspěvková organizace Vikýř má sepsané pracovní dohody se třemi učitelkami Základní školy Liberecká 26, které se od poloviny září do projektu zapojí. „I pro nás bude tento projekt výzvou a zároveň novou zkušeností, jak pomáhat dětem s pochopením látky základní školy,“ říká Monika Kulhánková, která bude jednou z učitelek na telefonu, a doplňuje, že je s kolegyněmi připravena i na variantu, kdyby měli volající žáci dotaz, se kterým by si po telefonu nedokázaly poradit. „Jsme domluveny s pedagogy z druhého stupně, že jim v případě nutnosti můžeme zavolat, takže máme jejich podporu,“ dodává Kulhánková.

Ředitelka Vikýře Martina Šípková ke způsobu komunikace mezi volajícím žákem a doučovací pohotovostí ještě doplňuje: „Zvažujeme ještě variantu, jak využívat bezplatné mobilní aplikace, přes které by žáci mohli zasílat fotografie příkladů a úkolů, se kterými si neví rady. Učitelkám by to usnadnilo vysvětlování látky a mohly by snáze děti navést k vyřešení problému.“

Pilotní program Doučovací pohotovost bude v provozu do 31. prosince 2019. Ještě před koncem roku se sejdou všichni aktéři, kteří se na chodu pohotovosti budou podílet. Společně vyhodnotí pro a proti projektu a následně rozhodnou, jak bude pokračovat. „Jsem rád, že se nám podařilo doučovací pohotovost přivést k životu v tak krátkém čase. Děkuji všem, kteří se na projektu podílí, a věřím, že pomůže mnoha žákům,“ uzavírá náměstek Mánek.

Volající na telefonní číslo doučovací pohotovosti volají do sítě Vodafone. Volání bude zpoplatněno dle ceny vlastníka tarifu.

TZ/Jana Hajná