Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonečtí zastupitelé schválili z městského rozpočtu neinvestiční dotace i dotace pro sociální služby

25. 04. 2022 | 8:34

Jablonec nad Nisou poskytne účelové neinvestiční dotace ze svého rozpočtu dvěma subjektům – Českému svazu orientačních sportů a Muzeu skla a bižuterie. Celkem město ze svého rozpočtu vydá 300 tisíc korun. Rozhodli o tom zastupitelé města.

socialni1 menší
Archivní foto, Artur Irma

Individuální neinvestiční dotace

Jablonec nad Nisou poskytne účelové neinvestiční dotace ze svého rozpočtu dvěma subjektům – Českému svazu orientačních sportů a Muzeu skla a bižuterie. Celkem město ze svého rozpočtu vydá 300 tis. korun. Rozhodli o tom zastupitelé města.

Český svaz orientačních sportů požádal o 125 tis. korun na projekt Po stopách Mistrovství světa – Czech O-Tour 2022. „Projekt navazuje na Mistrovství světa v orientačním běhu, které se na území Libereckého kraje a v jabloneckém okrese uskutečnilo loni. Jedná se o mezinárodní závody pro cca 1500 účastníků z Česka a celé Evropy, kdy o víkendu 15.-17. července proběhnou tři závody v okrese, a to ve Smržovce, Lučanech nad Nisou a Josefově Dole. Součástí budou také aktivity pro děti a mládež,“ vysvětluje náměstek pro oblast humanitní David Mánek, podle kterého má projekt pozitivní dopad na cestovní ruch, propagaci regionu a zatraktivnění nabídky sportovních aktivit.

Individuální dotaci svaz žádal na náklady spojené např. s kartografickým zpracováním a tiskem map, pronájmem sportoviště a zázemí včetně parkovacích ploch, výrobou a tiskem startovních čísel, IT zpracování výsledků apod.

O stotisícovou individuální dotaci požádalo statutární město Muzeum skla a bižuterie (MSB) na přípravu Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2023. Přehlídku muzeum pořádá jednou za tři roky a nabízí na ní vždy to nejlepší, co se za tříleté období na českém trhu skla a bižuterie objeví. Ročník 2023 předpokládá dvě výstavy - TRENDY.DESIGN.PRODUKCE a Computer Jewelery, a jednu virtuální - MATERIÁL: SKLO-OBALY, dále symposium autorského šperku a stálou letní rodinou dílnu s tématikou skla jako obalu a jeho dopadů na životní prostředí.

„Cílem projektu je prezentovat Jablonec nad Nisou jako aktivní centrum sklářské a bižuterní výroby. Významně přispívá k celorepublikovému zviditelnění města jako zajímavého návštěvnického cíle,“ vysvětluje motivaci příspěvku z městského rozpočtu náměstek Mánek s tím, že MSB použije finance na přípravu projektu a realizaci tiskových materiálů, propagaci, scénografii výstav a případně pořízení mobiliáře.

MSB od roku 2022 nemůže žádat o příspěvek z dotačních programů na podporu aktivit v oblasti kultury, výchovy a vzdělávání, jelikož se od tradičních žadatelů, kterými jsou zpravidla spolky, velmi liší. Vztahy mezi statutárním městem a MSB upravuje Memorandem o spolupráci z roku 2013. Proto v souvislosti s memorandem MSB žádá o individuální dotaci ve výši 75 tis. Kč na tradiční akce pro veřejnost:

  • Muzejní noc pod Ještědem
  • Skleněné pátky
  • Víkendy křišťálového údolí
  • Edukační programy k expozicím

Dotace pro registrované sociální služby

Zastupitelstvo města projednalo a schválilo návrh na rozdělení dotací pro spolufinancování sociálních služeb z rozpočtu statutárního města Jablonec nad Nisou na rok 2022 a 2023.

Na podzim roku 2021 zastupitelé schválili víceleté financování sociálních služeb jejich poskytovatelům registrovaným v Libereckém kraji na období let 2022-2023 a v rozpočtu k tomu účelu alokovalo 8,6 mil. korun. skutečně nyní rozdělili 8,2 mil. Kč.

„Do dotačního programu se pro období 2022-2023 přihlásilo 17 oprávněných žadatelů, kteří požádali o dotace na 33 druhů sociálních služeb v celkovém finančním objemu 8 368 058 Kč, skutečný objem rozdělených financí se rovná částce 8 223 000 Kč,“ vypočítává náměstek pro oblast sociální David Mánek.

Individuální dotace pro Diakonii ČCE

O individuální dotaci ve výši 3,3 mil. korun na rok 2022 požádala také Diakonie ČCE – středisko v Jablonci nad Nisou. Na terénní pečovatelskou službu Diakonie ČCE žádá 1,2 mil. Kč, na Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Kruháč 1,1 mil. a na sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi 978 tis. korun.

„Diakonie ČCE zajišťuje sociální služby v Jablonci nad Nisou v odpovídající úrovni a dostupnosti pro sociálně vyloučené nebo ohrožené osoby, které by se tak mohly zapojit zpět do ekonomického, sociálního a kulturního života, případně si zajistit i návrat a uplatnění na trhu práce,“ popisuje náměstek Mánek.

Diakonie ČCE nemůže žádat o dotace pro registrované poskytovatele sociálních služeb. Její práci totiž podporuje projekt Centrum terénních a ambulantních služeb v Jablonci nad Nisou, jenž byl spolufinancovaný z EU z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a realizovaný z Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ) Liberec – Jablonec nad Nisou, jeho udržitelnost je do roku 2024.

JN/Jana Fričová