Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kancelář architektury sbírala náměty do zásobníku nápadů, jak vylepšit život v Jablonci

14. 09. 2023 | 14:41

Součástí festivalu Jablonecká Perle byl také stánek kanceláře architektury města (KAM) jabloneckého magistrátu. Zde se shromažďovaly názory a náměty Jablonečanů, které vedení města pomáhá získat představu o potřebách obyvatel.

JNded23a
Foto z FB VisitJizerky

„Město plánuje řadu projektů například v centru, které mohou být financované z vlastního rozpočtu, nebo je možné na ně využít různé dotační programy. Proto potřebuje „zásobník“ předpřipravených projektů, které lze realizovat kdykoli v závislosti na právě dostupných možnostech financování. Sběr podnětů od veřejnosti je jedním ze způsobů, jak tyto projekty prioritizovat a případně doplnit,“ vysvětluje Tereza Nalezená z KAM.

Právě na festivalu chtěl KAM oslovit co nejširší skupinu veřejnosti. Lidé se skláněli nad mapou centra a odpovídali na základními otázkami: Jak byste chtěli trávit v centru čas a co byste v něm chtěli dělat, abyste zde trávili čas déle, častěji a příjemněji? Součástí byla také dětská mapa s podobným rozsahem a samolepkami symbolizující okruhy aktivit, které by děti rády dělaly v centru. K dispozici měly obrázky a prázdné samolepky, které si mohly popsat a pokreslit.

Ze sesbíraných podnětů vyplývá, že většině lidí chybí malé regionální a příjemné obchody, kavárny, mléčné bary, dostatek čistých a funkčních sociálních zařízení, parky s posezením, ale také třeba prostranství pro sportovní aktivity v centru. Do bývalé dětské nemocnice by Jablonečané umístili kupříkladu klidné místo pro autistické děti, v zahradě by mohla být horolezecká stěna a z letního kina by se mohla stát parková relaxační zóna s vodním prvkem. Právě voda ve městě byla častým podnětem. Navrhovali vodotrysky na náměstí nebo pítka.

Tématy dalších námětů byl nedostatek malých kamenných obchodů, krátká pracovní dobu těch existujících a příliš odlehlé umístění tržnice. Obyvatelé postrádají možnost nákupů jak v kamenných obchodech, tak na lokálních trzích. Poptávka je také pro kvalitních restauracích a kavárnách.

JN/Jana Fričová