Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kolekce bižuterie a šperků z jabloneckého Mezinárodního trienále se zablyští na Bratislavském hradě

09. 06. 2024 | 12:24

Slovenské národné múzeum – Historické múzeum v Bratislavě představí v prostorách Bratislavského hradu výstavu TRENDY.DESIGN.PRODUKCE: BIŽUTERIE A ŠPERK. Propojí dvě kolekce bižuterie a šperků prezentované během minulého roku v rámci Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2023.

Bratislavsky-hrad SS 02-scaled
Foto z Turisticky.sk

První část výstavy, připravené Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, zahrnuje současnou bižuterii od dvanácti firem z jabloneckého regionu. Poprvé byly prezentovány v rámci hlavní výstavy Mezinárodního trienále skla a bižuterie TRENDY. DESIGN. PRODUKCE v létě minulého roku. Na bratislavské repríze budou opět k vidění designové i komerčně úspěšné vzory výrobců skleněné a kovové bižuterie.

Druhou prezentovanou kolekcí jsou autorské práce vytvořené během tematicky zaměřeného Mezinárodního sympozia autorského šperku, jež se v Jablonci nad Nisou uskutečnilo v červnu 2023. Zúčastnilo se ho pět šperkařů ze tří zemí, a to Martin Jošt Pouzar, Martin Verner a Kamila Housová Mizerová z České republiky, Mia Čopíková ze Slovenska a Carolin Denter z Německa. Tématem prací byl vliv výpočetní techniky na člověka. Součástí vystavených šperků jsou počítačové součástky, často kombinované s bižuterními komponenty ze skla a kovů.

Trienale. Foto pro MSB Aleš Kosina

Iniciativa k uspořádání výstavy vzešla od Slovenského národného múzea – Historického múzea v Bratislavě. Pro Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou to je v pořadí již druhá možnost představit se v prostorách této významné slovenské muzejní instituce. „Spolupráce mezi SNM – Historickým múzeem v Bratislavě a Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou se datuje intenzivně od roku 2018 a je podložena memorandem o spolupráci. Zahájena byla výstavou DVA V JEDNOM, u příležitosti oslav 100 let od vzniku společného státu,“ řekl jeho ředitel Peter Barta.  

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Výstava na Bratislavském hradě je již o čtvrtou letošní zahraniční prezentací jabloneckého muzea vycházející z posledního ročníku trienále. „Novinky v užitkovém skle byly hned v lednu představeny na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem, aktuálně jsou pak k vidění společně se španělským sklem v bývalé královské sklárně v La Granja (Španělsko). Autorský šperk z výstavy Computer Jewellery jsme v květnu představili v polské Legnici,“ uvedla ředitelka Milada Valečková.

Vernisáž výstavy se v prostorách Bratislavského hradu uskuteční ve čtvrtek 13. června 2024 od 17 hodin, pro veřejnost bude otevřeno od neděle 16. června do 28. října 2024.

TZ/Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou