Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirus připravil jablonecké výrobce skla a bižuterie o polovinu tržeb ve srovnání s rokem 2019

22. 04. 2022 | 8:50

Koronavirus připravil loni jablonecké výrobce skla a bižuterie o polovinu tržeb ve srovnání s předcovidovým rokem 2019, řekl dnes ČTK Pavel Kopáček, předseda představenstva jabloneckého Svazu výrobců skla a bižuterie, před tradiční módní přehlídkou bižuterie Made in Jablonec. Situaci výrobců teď navíc zhoršují strmě rostoucí ceny energií,obecných a drahých kovů i zvyšování mezd. To vše zvedlo náklady zhruba o čtvrtinu. Je velmi složité v tom kalkulovat ceny, řekl Kopáček.

jablonex Mad2
Foto: Mad

Velký dopad na bižuterní výrobce mělo podle Kopáčka uzavření kamenných obchodů a vánočních trhů v době koronaviru i úbytek zahraničních turistů. "Zahraniční turistika je teď pro nás téměř neexistující. Praha, Karlovy Vary, Český Krumlov, tam už je vyčištěno. Část obchodů neexistuje, ti, co to přežili, nenakupují. Řekl bych ale, že slušně jde export, protože se otevřely kamenné obchody v zahraničí i řetězce, které s našimi výrobci komunikují," doplnil.

Svaz dnes podle Kopáčka sdružuje 40 sklářských a bižuterních výrobců v regionu a čtyři odborné střední školy, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci a také libereckou technickou univerzitu. "Za poslední dva roky opustily svaz čtyři firmy, máme ale dva nové členy a nedávno projevily zájem další dvě firmy," doplnil. Kvůli ztrátě odbytu podle Kopáčka několik firem ukončilo podnikání, věří ale, že letošní rok už bude lepší. Zákazníci jsou podle něj z velké části ochotni akceptovat i růst cen, který je reakcí na zvýšení nákladů .

Výroba skla a bižuterie má na Jablonecku dvousetletou tradici. Její pozicí ve světě výrazně otřásl rozpad skupiny Jablonex Group, která ještě v polovině roku 2009 patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. Pro menší výrobce v regionu firma zajišťovala odbyt produkce a některé úpravy a komponenty. Vyvážela do 90 zemí. O likvidaci skupiny rozhodli akcionáři. Tržby firem se pak propadly zhruba na polovinu, výrazně tehdy pomohl právě svaz. Koronavirus ale podle Kopáčka dopadl na místní výrobce ještě tvrději.

"Spoléháme ale na to, že domácí turistika neustane, ta nás koneckonců držela i v době koronaviru," řekl Kopáček. Právě na turisty bylo zaměřeno i bižuterní centrum Palace Plus v budově bývalého Jablonexu. Na konci března ukončilo provoz kvůli neúnosnému zvýšení nákladů na energie a služby. Svaz připravuje nové centrum v bývalém Domě nábytku v centru Jablonce. "Otevřít by se mělo už 1. června a vedle bižuterie a vánočních ozdob tam chceme představit i známé české sklářské a šperkařské značky," řekl Kopáček. V budoucnu by mělo být součástí bižuterního paláce také návštěvnické centrum krajského projektu na podporu turistiky Křišťálové údolí.

čtk