Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj připravuje soutěž na dodavatele přístavby Domova ve Velkých Hamrech dostane pro 41 seniorů

09. 12. 2020 | 15:19

Liberecký kraj připravuje rozšíření Domova důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku. Na projekt za zhruba 73 milionů korun získal kraj dotaci. Kapacita zařízení by se měla zvýšit o třetinu na 174 míst, domov bude muset přijmout i zhruba 30 nových zaměstnanců, dnes jich tam pracuje 90. ČTK to řekl ředitel domova Čestmír Skrbek.

DDVelkéHamryH Vizualizace (vstup 02)
vizualizace

Liberecký kraj připravuje soutěž na dodavatele. "Rádi bychom příští rok začali stavět. Kapacita by se měla zvýšit o 41 míst. Dokončeno by to mělo být do konce roku 2022," uvedl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na projekt získal kraj z ministerstva práce polovinu potřebných peněz, tu druhou dá z vlastních zdrojů. Jde o jednu z prvních staveb, která prošla krajskou komisí architektů.

Podle ředitele domova počítá projekt s vestavbou do nevyužité půdy a přístavbou. Domov tak dostane další podlaží. Stavět se bude za provozu zařízení, které se v současné době stará o 133 seniorů a lidí postižených demencí či Alzheimerovou chorobou. "Samozřejmě to stíží provoz, ale je to vymyšlené tak, že se to bude dělat zvenčí s pomocí jeřábů a dovnitř stavba prakticky nezasáhne," dodal Skrbek.

Aktuálně je v Libereckém kraji 2624 míst v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem, z toho 1481 lůžek je v krajských zařízeních. Cílem kraje je v příštích čtyřech letech navýšit kapacitu sítě sociálních služeb o dalších 400 lůžek. "Těch 41 lůžek ve Velkých Hamrech je deset procent toho záměru. Vzhledem k ekonomickým nárokům, budeme hledat i možnosti spolupráce se soukromými provozovateli," řekl hejtman.

Náklady na jedno lůžko se u podobných projektů pohybují od 1,5 do dvou milionů korun, což představuje celkovou investici až 800 milionů. To si Liberecký kraj nemůže s ohledem na jiné nutné investice a pokles příjmů v souvislosti s dopady koronaviru dovolit. Už teď proto spolupracuje se soukromými investory. Nové zařízení s 80 lůžky by mělo vyrůst například v Jablonném v Podještědí na místě bývalé léčebny dlouhodobě nemocných. Společnost SeneCura chce zchátralou budovu zbourat a vybudovat moderní areál za 160 milionů korun. První klienty by měl přivítat v roce 2023.

čtk