Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má zájem získat od státu polovinu sklářského muzea v Harrachově. Jde o tzv. Panský dům

18. 07. 2024 | 18:52

Liberecký kraj má zájem získat od státu polovinu budovy sklářského muzea v Harrachově na Jablonecku, druhá polovina patří Sklárně a minipivovaru Novosad a syn, v jejímž areálu někdejší panský dům stojí. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

panskýdumHarrach
Foto z https://www.sklarnaharrachov.cz/muzeum/o-muzeu

Ministerstvo financí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vyhodnotily podíl na nemovitosti jako pro stát nepotřebný majetek. Zájem o něj měl i majitel sklárny František Novosad, s ministerstvem se ale nedohodl.

"My jsme jako kraj o tu půlku muzea požádali, protože tam ty majetkové vztahy nebyly nikdy uspořádané. Teď řešíme s panem Novosadem smlouvu, podle které bychom to společně provozovali, respektive on by to provozoval tak, jak to provozuje doteď se státem. Hlavně se o to 30 roků staral bez ohledu na to, že měl jen půlku. Považujeme za rozumné, aby to zůstalo v modelu, ve kterém to je, protože je to jedna z turistických atrakcí nejen Harrachova, ale celé západní části Krkonoš," doplnil liberecký hejtman.

Takzvaný panský dům, v němž sklářské muzeum sídlí, je pravděpodobně nejstarší zděnou stavbou v západních Krkonoších a její vznik je spojován se vznikem sklárny v roce 1712. Novosad odkoupil polovinu budovy v roce 1993 od města, které ji získalo od státu při privatizaci tehdejšího Crystalexu. Podle znaleckého posudku měl tehdy dům hodnotu necelých 1,25 milionu korun. "Já jsem tu půlku tehdy od města koupil za 624.000 korun s tím, že to celé opravím. Bylo to bez oken, bez podlah, půlka střechy chyběla. Dal jsem do toho tehdy asi 12 milionů," řekl Novosad.

Převod majetku Crystalexu na město soudy v minulých letech zrušily, státu se tak vrátila polovina budovy muzea a také domy s byty. I ty se už stát snažil prodat, zájemce se ale nenašel, zchátralé domy potřebují zásadní rekonstrukci. Harrachovu ale zůstala unikátní sbírka skla vystavená v muzeu, která mapuje více než 300 let výroby skla v Harrachově. Soubor, který čítá téměř 4800 exponátů, je kulturní památkou, svou velikostí představuje v Česku největší sbírku skla pocházejícího z jediné sklárny.

Ministerstvo financí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zpracovaly historicky největší přehled nepotřebných státních nemovitostí. Podle MfD se stát plánuje zbavit více než 15.000 nepotřebných objektů, polí, vodních ploch, ale i lesů. Ve státní nabídce nejsou jen běžné rodinné domy, chaty nebo chalupy, ale kromě poloviny harrachovského muzea také třeba bývalé rekreační a školicí středisko České pošty horní zámek v Rožmberku, areál kolem novogotické Schwarzenberské hrobky na břehu rybníka Svět nebo dostihové závodiště ve Velké Chuchli v Praze.

čtk