Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Městskou dopravu v Jablonci zajistí na příštích deset let pražská společnost About Me

07. 04. 2020 | 5:36

Městskou dopravu v Jablonci nad Nisou a do okolních obcí bude od února 2021 zajišťovat pražská společnost About Me. O výsledku veřejné soutěže v tiskové zprávě informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová. Desetiletou zakázku získala firma About Me nejnižší nabídkovou cenou 48,38 Kč bez DPH za kilometr dopravního výkonu. Za deset let to představuje 684,577 milionu korun. Nabídka tak byla o osm procent nižší, než původní odhad.

autobus bus in
Ilustrační foto

Veřejnou zakázku na zajištění městské a příměstské dopravy v odhadované hodnotě přes 742 milionů korun zveřejnil Jablonec 17. ledna. Dopravce má zajistit autobusovou dopravu v rozsahu 1,415 milionu kilometrů ročně od 1. února 2021 do 31. ledna 2031 v Jablonci a také v Bedřichově, Janově nad Nisou, Lučanech nad Nisou, Nové Vsi nad Nisou, Pulečném a Rychnově. Všechny obce jsou členy Dopravního sdružení obcí Jablonecka (DSOJ).

About Me zajišťuje veřejnou autobusovou dopravu v Praze od roku 2010, zakázku jí Praha prodloužila až do 2024. "Radní na svém mimořádném zasedání potvrdili výběr hodnotící komise a pověřili mě a ekonomického náměstka, abychom podepsali smlouvu," uvedl jablonecký primátor Jiří Čeřovský (ODS). Do soutěže na zajištění veřejné dopravy v Jablonci se podle něj přihlásila ještě Autobusová doprava z Podbořan, její nabídková cena za kilometr byla ale výrazně vyšší - 69,88 Kč.

Kvůli zajištění dopravy založil Jablonec v roce 2018 vlastní společnost Jablonecká dopravní a.s. MHD měla podle původních plánů převzít už od letošního roku, protože 31. prosince 2019 měla skončit smlouva s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Subdodavatelsky jezdil v Jablonci pro dopravní podnik BusLine. Předloni v červenci ale vypověděl smlouvu kvůli neuhrazeným pohledávkám, jejichž výši DPMLJ zpochybnil. Dopravní podnik pak nebyl schopen dopravu v Jablonci zajistit, a město proto na konci ledna 2019 uzavřelo dvouletou smlouvu s BusLinem. Vyprší 31. ledna příštího roku.

čtk