Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Miloslav Nevrlý (90), autor legendární Knihy o Jizerských horách, má u Prezidentské chaty lavičku. Posedět mohou i početné skupiny

28. 10. 2023 | 0:00

AKTUALIZOVÁNO: Žulovou lavičku dostal k devadesátinám zoolog, cestovatel a spisovatel Miloslav Nevrlý. Přes šest metrů dlouhý kamenný blok mu věnoval Jizersko-ještědský horský spolek jehož je Nevrlý čestným členem. Domů si ale lavičku neodnesl, posedět si na ní tak může každý, stojí totiž v Jizerských horách nedaleko oblíbené Prezidentské chaty.

nevrlyLavTOP
Lavička letos 90letého M. Nevrlého je sto metrů od Prezidentské chaty. Vejde se na ní i velká skupina, například 26 členů horského spolku. Foto: Jizersko-ještědský horský spolek

Dnes u ní ještě vysadili jedlý jeřáb, což je Nevrlého oblíbený strom, řekl ČTK Pavel Schneider z Jizersko-ještědského horského spolku.

Nevrlý, který v neděli oslaví 90. narozeniny, je známý jako velký milovník přírody, vystudoval zoologii na dnešní Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, pak nastoupil do Severočeského muzea. Tam působil, převážně jako vedoucí přírodovědeckého oddělení, až do roku 2000, kdy odešel do důchodu. Je autorem kultovní Knihy o Jizerských horách, Chvály Zadní země nebo Karpatských her. Svým specifickým způsobem psaní, putováním po českých i zahraničních pohořích a láskou k přírodě ovlivnil několik generací.

S nápadem věnovat mu lavičku nedaleko Prezidentské chaty přišel Petr Šmaus ze společnosti Ještěd, která oblíbenou chatu provozuje stejně jako hotel na vrcholu libereckého Ještědu. "Lavička byla zhotovena z jednoho kusu žulového balvanu. Na ohlazené vrchní sedací straně je umístěna otevřená kamenná kniha. Oslavenec si lavičku oficiálně převzal v pondělí 23. října.

Foto z předávání lavičky jubilantovi: Jizersko-ještědský horský spolek

Domů si ji samozřejmě neodnesl, usadit se na ní mohou i větší skupiny. Při předávání lavičky byla ověřena její kapacita na minimálně 26 osob," řekl Schneider. Lavičku vyrobili z jediného bloku liberecké žuly v Ruprechtickém lomu liberecké společnosti Ligranit. Na místo ji musel usadit jeřáb, váží totiž pět tun.

Lavička ale nebude jediným dárkem, v pondělí pokřtí v Severočeském muzeu v Liberci Aleš Palán knihu rozhovorů s Nevrlým nazvanou Náčelník, podle jeho přezdívky ze skautu. "Udělat s Mílou knihu rozhovorů jsem snil řadu let. Odhodlal jsem se někdy před pěti šesti roky – a byl jsem laskavě přijat, a co se mého záměru týká, neméně laskavě odmítnut. Tak jako všichni skromní lidé, měl Míla pocit, že všechno už řekl, konkrétně napsal ve svých předchozích titulech. A co nenapsal, nestojí prý moc za řeč. Chápal jsem ho, ale nesmířil se s tím," řekl ke knize rozhovorů autor.

čtk

Z rochlického lomu pak lavičku k Prezidentské chatě dovezla autodoprava firmy STROUHA s.r.o. a na přesné místo ji usadil jeřáb firmy Kozler s.r.o.

 

V Severočeském muzeu v Liberci pracoval až do odchodu do důchodu v roce 2000

Miloslav Nevrlý (* 29. října 1933) je český zoolog, publicista, spisovatel, cestovatel, turista a skaut. Narodil se v Praze, kde vystudoval reálné gymnázium (1944–1952) a přírodovědeckou (tehdy Biologickou) fakultu University Karlovy (obor zoologie, promoce roku 1957, rigorózní zkouška a titul RNDr. roku 1969). Ještě před promocí získal místo zoologa v Severočeském muzeu v Liberci. Tam pracoval až do odchodu do důchodu v roce 2000, po většinu doby jako vedoucí přírodovědeckého oddělení.

Dr. Miloslav Nevrlý krátce přes svými devadesátinami. Foto: Jizersko-ještědský horský spolek

Svůj zájem věnoval zejména Jizerským horám. Profesně se zabýval nejen např. studiem tamní zvířeny netopýrů, ale i obecnou historií tohoto pohoří, o kterém napsal řadu větších i menších prací. Z nich nejznámější je Kniha o Jizerských horách, za kterou obdržel v roce 1976 výroční nakladatelskou cenu.

Zatím poslední čtvrté vydání této knihy je z roku 2007 a tato kniha je považována za bibli tzv. „pomníčkářů“ – lidí, kteří bloudí po Jizerských horách a hledají velké množství pomníčků (cca 450) ukrytých v kopcích. Zároveň dlouhé roky vykonával dobrovolnou funkci libereckého okresního konzervátora státní ochrany přírody a krajského konzervátora pro zoologii.

Jako terénní pracovník se stal autorem i mnoha turistických publikací a map. Jako hlavní autor se rozhodující měrou podílel na koncepci a tvorbě Turistického průvodce Jizerskými horami. Jeho bibliografie obsahuje mj. i stovky novinových článků.

V novinářské anketě Osobnost Liberecka získal v roce 2003 hlasováním veřejnosti druhé místo. Od roku 1961 je ženatý, má tři děti a jedenáct vnuků.

https://cs.wikipedia.org/wiki

Lavička M. Nevrlého, jubilant a členové jeho domovského spolku. Foto: Jizersko-ještědský horský spolek