Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mincovna letos pro Jizerskou 50 produkuje pamětní medaili, která symbolizuje myšlenku přátelství a fair play

18. 01. 2023 | 8:28

Tisíce stříbrných medailí pro účastníky 56. ročníku Jizerské 50 začala v úterý lisovat jablonecká Česká mincovna. Byla u toho i Alena Bartošová, místní olympionička v běhu na lyžích ze Sappora 1972 a Innsbrucku 1976 či bronzová mistryně světa z Falunu.

J50mincovna4
Olympionička Alena Bartošová (ZOH Sapporo a Innsbruck 1976) jako jedna z kmotrů letošní medaile. Foto: Artur Irma

Úterní slavnostní ražba medailí 56. ročníku ČEZ Jizerské 50 má pro letošní ročník podtitul Neběžím sama. Jablonecká Česká mincovna letos přináší pamětní medaili, která symbolizuje myšlenku přátelství a fair play, uvedl pořadatel Jizerské padesátky na svém Instagramu.

Olympionička Alena Bartošová (ZOH Sapporo a Innsbruck 1976) jako jedna z kmotrů letošní medaile při úterní ražbě uvedla: “Na sklonku života razím medaile pro závodníky, je to neopakovatelný moment být při tom," řekla sportovkyně v mincovně. 

Foto: Artur Irma

Alena Bartošová se narodila v roce 1944 v Pipicích nedaleko Železného Brodu. Od dvou let žije v Jablonci nad Nisou, kde chodila do ZŠ a posléze studovala střední zdravotní školu. Poté pracovala v nemocnici na oddělení dětském, novorozeneckém, jako dětská sestra. Coby reprezentantka v běhu na lyžích v roce 1970 obsadila na MS na Štrbském plese 3. místo ve štafetě 3 ī 5 km (Bartošová, Šikolová, Cillerová), je pětinásobnou mistryní ČR (1970–1975) ve štafetě, mistryně ČR v běhu na 10 km (1973), na ZOH v Sapporu v r. 1972 skončila šestá ve štafetě na 3 ī 5 km, 16. 10. a 27. v individuálních závodech.

Na MS 1974 ve Falunu obsadila 19. a 21. místo a ve štafetách 4 ī 5 skončila třetí. Na ZOH 1976 v Innsbrucku obsadila se štafetou 6. místo. Je čestnou občankou Jablonce, získala tituly mistr sportu a zasloužilý mistr sportu.

„S pořadateli závodu Jizerská 50 spolupracujeme jako každý rok a každý z účastníků dostává ročníkovou medaili do svého startovního balíčku,“ uvádí web ČM.

První medaile byla vyražena v roce 2020 a byla věnována 15 horolezcům zahynuvším v Peru 1970, předloňská medaile nesla z ankety vybrané motto Srdcem v bílé stopě, evokující překážky konání sportovních a jiných akcí kvůli pandemii. Loňský podtitul vzešel z veřejné soutěže. Vítězem se stal Petr Karlovský se sloganem V cíli každý svým vítězem.

Letošní Jizerské padesátce je vyhrazen víkend od 9. do 12. února.

uba