Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ministerstvo kultury poskytne Jablonci nad Nisou na obnovu památek přes milion korun

25. 04. 2021 | 12:28

Jablonečtí zastupitelé schválili rozdělení dotace z fondu Ministerstva kultury, z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2021, ve výši necelých 1,4 mil. korun. Město se na obnově bude podílet téměř dvěma miliony ze své kasy.

JabloNec panorama
Foto: JN

O dotaci z programu Ministerstva kultury se podělí společně s jedním městským domem tři vlastníci památkových objektů v souhrnném objemu 4,2 mil. korun. „Ministerstvo pro tento rok pro Jablonec alokovalo ve svém rozpočtu necelých 1,4 mil. korun a město je povinné se na obnově historických objektů finančně podílet, což v případě konkrétních projektů činí podíl ve výši necelých dvou milionů korun,“ říká ekonomický náměstek Milan Kouřil.

„Přišlo celkem osm žádostí, podpořené byly čtyři. Jablonec nad Nisou patří ve srovnání s městy, které mají městskou památkovou zónou, k těm nejúspěšnějším,“ říká Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací. Rozhodnutím zastupitelů tak bude rozdělená částka 1 355 000 z programu MK ČR, město se bude podílet částkou 1 956 434 Kč na obnově památek v celkové hodnotě 4 187 085 korun.

Dotace na obnovu památkových objektů budou využijí:

Majitelé domu v Lidické ulici použije peníze na obnovu bytu ve 3. patře, kde se budou měnit původní špaletová okna, obnovovat dřevěné vlýskové podlahové krytiny, původní interiérové dřevěné zárubně včetně dveří, dále se vymění dvě okna na chodbě v mezipatrech. Celková hodnota projektu je 412 tis. Kč, dotace z MK ČR 155 tis. Kč, povinný podíl města necelých 42 tis. Kč.

V sokolovně ve Fügnerově ulici využijí finance na obnovu terazzových podlah ve vstupní hale a za vstupními dveřmi, kamenných schodišť od vstupních dveří do vstupní haly a do 2. patra, na obnovu dveří ve vstupní hale a fasády vstupního portálu. Celkové náklady přesahují milion korun, dotace MK ČR je 500 tis., podíl města 101 tis. korun.

Domu v Jugoslávské ulici peníze zajistí 1. etapu výměny střešní krytiny. Celkové náklady jsou 612 tis., dotace MK ČR 300 tis. a spoluúčast města činí 61 tis. Kč.

Dům v ulici Husova ve vlastnictví města bude mít díky dotaci opravenou fasádu včetně klempířských prvků, obnovené dřevěné okenice, kovové mříže a bude zde sanována vlhkost. Celkové náklady jsou vyčíslené na 2,2 mil. korun, dotace z MK ČR je 400 tis. a podíl města činí 1,8 mil. korun.

JN/Jana Fričová