Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ministerstvo kultury přidělilo letos Jablonci 1,4 miliony korun na obnovu a regeneraci památek

03. 06. 2020 | 13:34

Ministerstvo kultury letos Jablonci nad Nisou přidělilo dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2020 ve výši necelých 1,4 milionu korun. Zastupitelé schválili obnovu šesti kulturních památek v městské památkové zóně Jablonec nad Nisou.

Jablonec NDamNamesti-zvysky3
Foto: Mad

„Zatímco podíl státní dotace může být až padesátiprocentní, v případě, že objekt vlastní fyzická nebo právnická osoba či církev, přidává svůj minimálně desetiprocentní podíl také město. V letošním roce město přispěje na pět projektů externích žadatelů částkou 354 tis. Kč,“ vysvětluje vedoucí oddělení dotací Iveta Habadová.

Dvě stě tisíc státních dotačních korun tak bude čerpat vlastník domu v Korejské ulici na opravu jižní strany fasády včetně klempířských prvků, 150 tisíc přispěje na výměnu 21 oken v uliční fasádě domu v Lidické ulici, 55 tisíc korun užije starokatolický kostel Povýšení sv. Kříže na restaurování varhan. Na opravu severovýchodní strany fasády včetně omítek a doplnění štukových ornamentů i hydroizolace základového zdiva získal majitel vily v ulici V Nivách 200 tisíc, na obnovu trojice dveří a mozaikového ornamentu podlahy ve vstupní hale sokolovny přispěje státní dotace ve výši 375 tisíc a stejně vysoký příspěvek získá i město Jablonec na obnovu oken a vstupních dveří domu v ulici Husova, kde je mateřská škola.

JN/Jana Fričová