Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ministr zemědělství jedná o možnosti zálohových plateb. Právě cash flow drtí farmáře nejvíc 

13. 03. 2024 | 14:45

AKTUALIZOVÁNO: Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) jedná o možnosti vyplatit zálohy na dotace a tím zlepšit situaci farmářů, kterým kvůli nízkým výkupním cenám zejména u obilí chybí hotové peníze. Výborný to dnes řekl v Jablonci nad Nisou, když od zástupců protestujících farmářů přebíral společné memorandum, které podepsali s polskými a německými kolegy o víkendu.

zetor-forterra-9641,11011921 1
ilustrační foto

Právě cash flow podle předsedy regionální agrární rady Libereckého kraje Roberta Erlebacha trápí teď farmáře nejvíc.

"Rozumím, že chcete rychlou pomoc, nemá cenu se bavit o tom, co bude za rok, za dva, za tři," řekl Výborný farmářům. Už letos proto podle něj půjde víc peněz na podporu pro životní pohodu zvířat, kde k 672 milionům korun přibude dalších 550 milionů. Zároveň řeší, aby bylo možné vyplatit zálohové platby a zbytek pak doplatit. "Nic rychlejšího v tuto chvíli nevymyslíme, pokud se bavíme o přímé podpoře, dneska ráno jsem o tom měl jednání, myslím, že to může být reálné," dodal ministr.

Klíčové je podle Erlebacha ale pro zemědělce obilí a jeho ceny. "Je potřeba vymyslet, co s ním, dneska se válí na sýpkách, nejsou schopni to prodat, a když to prodají, tak pod nákladové ceny," dodal. I proto žádají čeští, polští a němečtí farmáři ve společném memorandu kromě jiného okamžité zablokování podle nich nekontrolovaného a bezcelního dovozu z Ukrajiny a dalších zemí, které nesplňují unijní normy pro výrobu a kvalitu. Podle Výborného je ale třeba tohle řešit na evropské úrovni, česká vláda ceny ovlivnit nedokáže.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je třeba deregulace společné zemědělské politiky a snížení byrokracie. "Aby nebyli zemědělci vystaveni brutální konkurenci z regionů, kde ta regulace taková není. Řekl bych, že tam je šance na nějakou změnu, ta debata je živá, probíhá a je tam velká vůle něco změnit tak, aby evropští zemědělci byli konkurenceschopní," dodal Fiala. O věcech je podle něj ale třeba mluvit a jednáním se dá dosáhnout mnohem víc než protesty.

V Jablonci se dnes odpoledne sešla vláda, místní zemědělci proto zorganizovali protestní jízdu, na kterou vyrazilo dvanáct traktorů. Snažili se tak upozornit na problémy, které je trápí. V Libereckém kraji to byl už čtvrtý podobný protest, do něhož se zapojila zemědělská technika. V minulých týdnech se do České Lípy, Liberce a k česko-polskému hraničnímu přechodu v Hrádku nad Nisou sjelo až 70 traktorů, tentokrát nedorazili třeba lidé z největšího podniku v kraji ZOD Brniště. "Zemědělci museli na pole," vysvětlil důvody Erlebach.

Do Jablonce dnes dorazili nejen farmáři z Libereckého kraje, o situaci v zemědělství diskutoval s Výborným také například Petr Tvaroh, předseda představenstva ze Zemědělského družstva Březina nad Jizerou ze sousedních středních Čech. Podnik, který hospodaří na 1700 hektarech, chová krávy a drůbež, přišel podle něj jen kvůli změně podmínek vyplácení dotací o pět milionů korun, další miliony ale ztrácí kvůli dovozu levného drůbežího masa z Ukrajiny. "Máme peníze na dva měsíce, pak bude konec," dodal.

čtk