Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Místo docházky do školky jsou pro jablonecké děti přichystány Prázdninové týdny s Vikýřem 

15. 03. 2024 | 8:33

Všechny jablonecké mateřské školy jsou kromě prvního červencového a posledních dvou srpnových týdnů zavřené. V té době si vybírají zaměstnanci školek zákonnou dovolenou a město může areály opravovat. Snaží se však  zajistit vhodnou náhradní péči o děti.
 

dětiDvě
archivní foto

„Už několik let částečně řeší nabídku náhradní péče o děti tzv. Prázdninové týdny s Vikýřem. Již několik let nabízel třítýdenní program Vikýř ve třídách odloučeného pracoviště MŠ Lovecká, které byly v ZŠ Sokolí. Letos bude Vikýř o prázdninách ve školní družině ZŠ Liberecká,“ říká jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová s tím, že tyto týdny jsou primárně pro děti z jabloneckých mateřských škol a slouží jako náhradní služba v době uzavřených školek. „Oproti příměstským táborům mají tyto týdny program podobný režimu školek a jejich cena je nastavená tak, aby byla pro rodiče finančně dostupná. Rodičům jabloneckých dětí totiž město na prázdninové týdny přispívá a část finančních prostředků za rodiče Vikýři doplácí. “ dodává Hamplová.

„Loni DDM Vikýř kvůli nárůstu platů ve školství a dalšímu navyšování cen stanovil cenu na 1500 Kč za dítě a týden. Letos, kdy opět vzrostly ceny potravin, energií a zvýšily se náklady na platy pedagogů, je cena 1600 Kč za týdenní pobyt dítěte,“ konstatuje Zdeňka Květová, vedoucí oddělení školství jabloneckého magistrátu, a dodává, že rodiče mohou požádat o slevu z ceny. Ta je vyjádřená procentním podílem podle počtu dětí, na které chtějí rodiče slevu uplatnit (viz tabulka). Procentní podíly pro sourozence je však možné uplatnit pouze v případě, že se děti zúčastní některého turnusu prázdninových týdnů společně. Slevu mohou získat všechny děti pouze v případě, že docházejí do některé jablonecké MŠ a mají trvalý pobyt na území města.   

V loňském roce na Prázdninové týdny s Vikýřem docházelo 150 dětí, z nichž 147 mělo nárok na slevu. Město tak vyplatilo DDM Vikýř celkem 72 150 korun. Letos by tato částka mohla dosáhnout výše 76 160 Kč.


Město opět vyhlašuje výzvu pro registraci prázdninových subjektů

Statutární město Jablonec nad Nisou vyhlašuje výzvu na registraci subjektů k zabezpečení dětí v době hlavních prázdnin. Na pobyt dětí na příměstských táborech, které takové subjekty připravují, mohou rodiče žádat od města finanční příspěvek, na nějž je v městském rozpočtu vyčleněná částka 210 tis. korun. Z původní stokoruny v roce 2014 se podpora zvedla v roce 2021 na dnešních 130 korun na dítě a den. Maximálně je možné tento příspěvek čerpat po dobu 5 dnů, což zpravidla odpovídá délce jedné prázdninové aktivity nabízené soukromými subjekty.

„Finanční příspěvek je možné získat pouze pro děti z mateřských škol a žáky 1. tříd. Rodiče mohou žádat příspěvek na dítě, které bude docházet k poskytovateli služby nejméně na čtyři hodiny denně, má trvalé bydliště v Jablonci nad Nisou, je tříleté a starší a v uplynulém školním roce navštěvovalo některou z jabloneckých školek nebo 1. třídu základní školy. Rodiče musí také prokázat, že nemají vůči městu žádný dluh,“ připomíná jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová.

Děti se díky těmto příměstským táborům, které svou náplní pokrývají široké spektrum zájmů, každoročně seznamují s řadou nových aktivit, poznávají okolí města, experimentují s novými výtvarnými technikami a obecně si mohou vyzkoušet to, co nelze dělat v rámci běžné výuky v mateřských nebo základních školách.

Tyto služby se v Jablonci nabízí od roku 2014, kdy se zaregistrovalo 18 subjektů. Na jejich tábory se přihlásilo 249 předškoláků a 106 dětí z prvních tříd. Město na příspěvcích vyplatilo ze svého rozpočtu 177 100 korun. V roce 2023 se na 20 zaregistrovaných subjektů přihlásilo 179 předškoláků a 146 dětí z prvních tříd. A město na ně přispělo částkou 209 560 korun.

Subjekt, který má zájem se  zaregistrovat a nabídnout vhodnou aktivitu pro děti, musí podat přihlášku nejpozději do 17. dubna 2024 na předepsaném formuláři, který najde na webu města, společně s povinnými přílohami.

JN/Jana Fričová