Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Modernizovaný kamerový systém v Jablonci vyhledává osoby nebo auta

16. 11. 2022 | 10:37

Třináct statických analogových kamer letos vyměnila Městská policie Jablonec nad Nisou za digitální. Pokračuje tak modernizace Městského kamerového dohlížecího systému (MKDS), který se v Jablonci nad Nisou buduje od roku 2000. Projekt je zcela financovaný dotací z programu prevence na místní úrovni Ministerstva vnitra, která přesáhla půl milionu korun.

palackeho znaceni pro cyklisty
Foto: JN

„V modernizaci MKDS je zvláště podstatná změna ovládacího softwaru za platformu Wisenet Wave. Ta umožňuje provádět inteligentní analýzy obrazu, jako je například detekce vniknutí, detekce zanechaných nebo zmizelých objektů, počítání osob a vozidel, atributy vyhledávání objektů, jako jsou osoby nebo vozidla podle barev apod.,“ vysvětluje Michal Švarc, ředitel jablonecké MP s tím, že tyto změny umožní operátorům MKDS snadno vyhledávat i ve velkém množství jednotlivých kamer potřebné záznamy podle požadovaných vlastností.

„Jde o jednu z největších změn v celém systému MKDS od jeho zavedení. Nový systém tak splňuje nejnáročnější požadavky na zpracovávání kamerových záznamů a do budoucna umožňuje připojení i dalších kamerových systémů potřebných pro práci městské policie a Policie ČR,“ uzavírá Švarc.

JN/Jana Fričová