Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum socialistických vozů se přestěhovalo z Velkých Hamrů do Železného Brodu

28. 05. 2020 | 12:21

Muzeum socialistických vozů se na Jablonecku po několika letech přestěhovalo, z Velkých Hamrů do Železného Brodu. Po několikaměsíční odmlce zahájí provoz v sobotu v bývalé textilní továrně Kolora. Desítky osobních a nákladních vozidel i motocyklů z 50. až 80. let minulého století budu ve čtyřech halách. Na otevření muzea se pracovalo osm měsíců, řekl dnes ČTK předseda spolku Motorgate Pavel Kadaš. Spolek expozici provozuje.

"Je to tady větší, je to lépe dostupné místo a kulturnější," řekl Kadaš. Muzeum se přestěhovalo už podruhé, původně bylo od roku 2011 ve středočeské vesničce Kozovazy, v bývalé textilce ve Velkých Hamrech fungovalo od léta 2014 do loňského podzimu. Důvodem ke stěhování byl podle Kadaše vysoký nájem. Úprava nových prostor byla podle něj časově náročná i kvůli omezením v souvislosti s koronavirem. "Nemohlo nás pracovat moc najednou," uvedl.

Foto: Artur Irma

Ve vstupní hale je sbírka 17 velorexů, motocykly a také invalidní čtyřkolky z východních zemí, například Ukrajiny. V dalších dvou je kompletní sbírka všechny typů škodovek doplněná o wartburgy, moskviče, dacie, žiguli, trabanty či polské fiaty. "Máme tam i služební vozidla používaná veřejnou bezpečností. Jsou tam sanitky, auta hasičů a tak dále," uvedl Kadaš.

Foto: Artur Irma

Nechybí ani nablýskané vládní tatrovky či prototypy. Třeba nástupce "dvanáctsettrojky", který se nikdy nevyráběl, nebo elektromobil. Nezvyklý je i pick-up vytvořený ze Škody 120. Poslední hala muzea je věnovaná nákladním vozům a autobusům. Spolek bude podle ředitele expozici postupně doplňovat.

čtk