Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na domovní čističky vyčlenila městská kasa milion, o dotace na historické domy lze žádat od dubna

20. 03. 2023 | 11:04

Jeden milion korun je alokovaný v městském rozpočtu na Program podpory výstavby technické infrastruktury pro rok 2023. O dotaci je možné žádat od 3. dubna nejpozději do konce října. Maximální výše dotace je 50 tis. korun.

JN komenského
archivní foto z centra Jablonce

„Dotační program stejně jako v minulých letech podpoří výstavbu domovních čistíren odpadních vod a kanalizačních přípojek. O podporu mohou majitelé domů určených k trvalému bydlení žádat od 3. dubna a získat 50 % z celkových způsobilých výdajů, maximálně však 50 tisíc korun na jednu bytovou jednotku,“ říká Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu, kam se žádosti předkládají. Výzva trvá do konce října a systém předkládání je dvoukolový. „Nejdříve žadatel předloží v prvním kole tzv. zjednodušenou žádost - projektový záměr, jakmile ji schválí radní, předloží žádost o dotaci,“ doplňuje Habadová.
Podklady pro žadatele jsou na webu města (Magistrát, sekce Životní situace, Dotace).

O dotace na historické domy žádejte od dubna

Program obnovy městské památkové zóny pro rok 2023 má v rozpočtu města rezervované dva miliony korun. Žádosti oddělení dotací přijímá od 3. dubna do 31. října. Projekt, na nějž bude dotace poskytnutá, musí být ukončený nejpozději do konce října příštího roku.

Program mohou využít majitelé domů v městské památkové zóně, které nejsou kulturní památkou, a proto nemohou žádat o dotace z Ministerstva kultury v rámci Programu regenerace MPR a MPZ.
„Z dvoumilionové alokace může oprávněný žadatel žádat o 50% neinvestiční dotaci, maximálně však 200 tis. Kč na jeden dům,“ vysvětluje Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací Magistrátu města Jablonec nad Nisou, a dodává, že dotace se poskytují na úhradu nákladů spojených se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí - na opravu střechy, výměnu oken, vstupních dveří, obnovu fasády.

Příjem žádostí na oddělení dotací začíná 3. dubna 2023, podklady pro žadatele jsou na webu města (Magistrát, sekce Životní situace, Dotace). Žádosti je možné odevzdat nejpozději do 31. října a realizace projektu musí skončit nejpozději do konce října příštího roku.

JN/Jana Fričová