Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na důležitost mokřadů upozorní zářijová akce Tajemná rašeliniště na Jizerce

14. 08. 2019 | 10:20

V sobotu 7. září proběhne akce Tajemná rašeliniště, která má za cíl seznámit všechny věkové kategorie s fenoménem mokřadů, které jsou v krajině velmi důležité. Jejich význam je nedocenitelný i v dnešní době změn klimatu a výkyvů počasí, kdy se stávají zásobárnami vody a ochlazují své okolí.

rašeliniště 2 526560 463181967129368 318773489 n
Foto: zdroj: www.projizerky.cz

Jedná se o vzácná místa, kde je po tisíciletí budována vrstva rašeliny, a proto jsou přísně chráněna a veřejnosti přístupna jen po chodníčcích či z vyhlídek. Na této akci však bude výjimečně možné vydat se spolu s odborníky ze Správy CHKO Jizerské hory přímo do centra jednoho z rašelinišť a vidět tak jeho krásu opravdu zblízka.

„Připravujeme tuto akci pravidelně, abychom lidem ukázali, jakou jedinečnost v Jizerkách máme.“ říká ředitelka pořádající Společnosti pro Jizerské hory Kateřina Bednářová. „Byli bychom také rádi, kdyby se účastníci něco o rašeliništích dozvěděli a tak jsme si připravili řadu stanovišť, kde jim vše hravou formou předvedeme a ukážeme. Nebude chybět ani poznávání rašeliniště všemi smysly“ slibuje Bednářová.

Přijít může každý, není třeba se předem nijak registrovat, akce probíhá u Ekocentra Jizerka, č.p. 2 a to od 10 do 15 hodin. Exkuze vyráží v 10:30 a 13:30 na nedalekou Klugeho louku. Kdo chce mít zážitek úplný, fotoaparát, holinky a dalekohled s sebou.

Informace o akci i o dalšínaší činnosti naleznete na www.projizerky.cz.

TZ