Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou budou znovu ultrazvukem omezovat sinice

24. 06. 2022 | 13:20

Na přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou budou znovu ultrazvukem omezovat toxické sinice. Je to už čtvrté léto, kdy budou tímto způsobem snižovat znečištění na vodní ploše, ke které v parných dnech míří tisíce lidí nejen z Jablonce. Ultrazvukové ostrůvky umístí na první nádrž v nejbližších dnech společnost Photon Water Technology (PWT), za úpravu vody a sledování znečištění zaplatí radnice zhruba 460.000 korun, řekl dnes ČTK náměstek primátora Petr Roubíček (ODS).

JNostrůvky
archivní foto z jablonecké přehrady

"Sinice tam jsou a vždycky byly, když nastanou pro ně ideální podmínky, tak jdou z těch spodních pater vody nahoru směrem k hladině. Ultrazvukové ostrůvky je vlastně svojí aktivitou tlačí zhruba pět až šest metrů pod hladinu, což je pro koupání dobré, pokud se někdo nepotápí hlouběji, neměl by mít problém," doplnil Roubíček. Eliminace sinic a řas prostřednictvím ultrazvukového vysílače je šetrná k životnímu prostředí, bezpečná pro ryby i ostatní vodní organismy a nezpůsobuje únik toxinů do vody.

Vysílače budou zhruba 30 centimetrů pod hladinou, upozorňují na ně pontony se solárním panelem, který je pohání. Na rozdíl od loňského roku nebude podle Roubíčka PWT sledovat kvalitu vody jen v kaskádě nádrží, ale bude navíc v Loučné nad Nisou odebírat vzorky vody také na Bílé Nise, která je přítokem přehrady ve směru od Bedřichova. Tato oblast zatím není podle náměstka napojena na kanalizaci, u vzorků se proto bude do konce roku sledovat množství fosforu ve vodě.

"Kvalitu vody řešíme na přehradě dlouhodobě, postupně jsme odkanalizovali východní i západní břeh, aby toho znečištění přicházelo do vody co nejméně. Dalším opatřením jsou plovoucí ostrůvky na prostřední nádrži, které jsme instalovali loni, v podstatě fungují na principu kořenových čističek. Rostliny odebírají z vody živiny a hlavně fosfor, který je pro sinice důležitý," řekl Roubíček. Ostrůvky jsou rovněž přírodě blízkým opatřením, navíc si je oblíbily kachny a další ptáci, využívají je jako úkryt i vodní živočichové a ryby.

Na Bílé Nise chce radnice využít technologii srážení fosforu, která by mohla rovněž přispět ke snížení znečištění přehrady. "O tomto způsobu uvažujeme až v příštím roce, protože povolovací proces je komplikovaný," řekl Roubíček. Toto opatření je potřeba udělat už na jaře a město přijde zhruba na milion korun. Pokud bude projekt úspěšný, nebude zřejmě nutné v dalších letech používat na přehradě k eliminaci sinic ultrazvuk.

Všechna přijatá opatření na přehradě Mšeno se osvědčila, v posledních dvou letech byla podle informací z Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS) voda v přehradě po celou sezonu vhodná ke koupání. Čistota vody byla na stupni jedna z pětibodové škály.

čtk