Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nákladnou výměnu oken na umělecké průmyslovce zaplatí Jablonec a kraj napůl

27. 01. 2023 | 18:36

Nákladnou výměnu oken na památkově chráněné budově střední uměleckoprůmyslové školy zaplatí napůl Jablonec nad Nisou a Liberecký kraj. Historická budova patří městu, sídlí v ní ale krajská škola a zhruba třetinu prostor využívá Základní umělecká škola Jablonec (ZUŠ). Už před třemi lety se samosprávy dohodly, že Liberecký kraj si nájem předplatí a město peníze použije na opravy, obnova oken bude ale náročnější, řekl po dnešním jednání s vedením města hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

jablonec zuš
Ilustrační foto

"Rádi bychom to v příštích dvou letech připravili a realizovali, protože ta budova je krásná, okna jsou historická a památkáři mají nějaké požadavky. Cena energií nás přinutila, abychom jednání urychlili a přiblížili se co nejdřív k té výměně jako takové," doplnil hejtman. Podle odhadů přijde jen výměna oken na více než 40 milionů korun, budova by si ale podle vedení města zasloužila kompletní rekonstrukci. Ta ale podle odhadů přijde na více než sto milionů korun.

Budovu uměleckoprůmyslové školy v Jablonci postavili v roce 1882, o pět let později byla dostavěna průčelní strana budovy směrem k Máchově ulici. V roce 1926 podstoupil objekt náročnou přestavbu ve stylu art deco podle projektu Josefa Ulbricha. Budova je od roku 1992 památkově chráněná, v minulosti se tam opravy téměř nedělaly, město řešilo jen havarijní stavy. Díky spolupráci s krajem se ale v posledních třech letech investovalo víc do oprav a to bude pokračovat i v dalším období.

Podle dohody krajský úřad městu opět poukáže nájemné na tři roky dopředu ve výši 2,85 milionu korun a město za stejné období proinvestuje stejnou částku i v té části školy, kterou obývá ZUŠ. Podle náměstkyně primátora pro humanitní záležitosti Jany Hamplové (Starostové pro Liberecký kraj) se díky dohodě podařilo v minulých letech opravit a zateplit části tříd ve 4. patře, vymalovat chodby a hlavního schodiště s vestibulem. Teď půjdou peníze hlavně do oprav dílen ve dvoře. "V plánu jsou opravy fotodílen, výmalby, výměna osvětlení opravy elektroinstalace," dodala.

čtk