Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Náklady na ohřev vody a vytápění atletické haly v Jablonci pomůže snížit tepelné čerpadlo

26. 01. 2024 | 12:00

Náklady na ohřev vody a vytápění atletické haly v Jablonci nad Nisou pomůže snížit tepelné čerpadlo. Jde o první takové řešení, které Jablonecká energetická v městských objektech použila. Pokud se systém osvědčí, je městská teplárenská firma připravena ho použít v budoucnu i v dalších budovách. Na dotaz ČTK to při dnešním slavnostním otevření zrekonstruované kotelny řekl ředitel Jablonecké energetické Boris Pospíšil.

topení kotelnajablonec
Tepelné čerpadlo, foto: Artur Irma

Vytápění a teplou vodu zajišťovaly původně pro atletickou halu čtyři plynové kotle s celkovým výkonem 180 kilowatt (kW). Díky zateplení budovy a změně technologie teď budou na vytápění stačit dva kondenzační kotle s celkovým výkonem 100 kW, doplněné o tepelné čerpadlo s akumulační nádobou na 500 litrů vody. "Plynové kotle jsou určeny jen k vytápění, mimo topnou sezonu se mohou odstavit, teplou vodu bude zajišťovat čerpadlo," řekl Tomáš Vele, jednatel společnosti TEP, která novou kotelnu dodala.

Provoz nové technologie je podle Veleho ve srovnání s tou původní výrazně levnější, plynové kotelny budou mimo topnou sezonu mimo provoz, což bude znamenat nulovou spotřebu plynu a menší opotřebení kotlů. "Náklady na provoz tepelného čerpadla vzduch-voda jsou v porovnání s kotly výrazně nižší," řekl Vele. Do budoucna se navíc v areálu počítá s instalací fotovoltaické elektrárny, k ohřevu vody pak bude možné využít přebytky vyrobené elektřiny.

Tepelné čerpadlo, foto: Artur IrmaRekonstrukce kotelny přišla bezmála na milion korun, zhruba do roka by se ale díky úsporám plynu měla investice vrátit. I když přišlo podle Pospíšila vybavení nové kotelny s tepelným čerpadlem zhruba o 70.000 korun dráž, než by stál původní systém s plynovými kotli a akumulačními nádobami, provoz je výrazně levnější. Tepelné čerpadlo je podle ředitele v provozu tři měsíce a v průměru přišel ohřev vody měsíčně zhruba na 5500 korun. Ve srovnání s původní technologií jsou náklady poloviční.

Podle náměstka primátora Petra Roubíčka (ODS) je investice pokračováním modernizace centrálního vytápění ve městě, která začala v roce 2013, když město odkoupilo většinový balík akcií Jablonecké energetické (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) od většinového vlastníka - skupiny Enetiqa (dříve MVV Energie CZ). Teplárenská firma pak převzala do správy dalších 39 kotelen v městských objektech. Do budoucna jich podle Roubíčka bude 65.

čtk