Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Návštěvníci Jablonce získají turistické informace přes léto i na radnici

22. 06. 2021 | 18:38

S letní sezonou město Jablonec rozšiřuje služby pro turisty. Přímo v budově magistrátu vzniklo nové sezónní pracoviště, které bude poskytovat turistické informace a průvodcovské služby pro zájemce o prohlídku radnice a výstupy na věž.

jablonec Radnice Hurta-jbc
Foto: JN

„Každým rokem na léto otevíráme pracoviště v přízemí radnice v informačním středisku. V loňském roce do cestovního ruchu výrazně zasáhla pandemie a naše služby byly omezené spolu s provozem budovy magistrátu. Letos v létě bychom chtěli naopak návštěvníkům města nabídnout komfortnější zázemí. Využili jsme volný prostor v přízemí radnice vedle kavárny Story Cafe a oddělili tak úřední záležitosti od turistiky. Z hlediska hygienických opatření je toto řešení i vhodnější. Věříme, že situace v létě umožní cestování a zájemci budou moci opět vystoupat i na radniční věž nebo si prohlédnout zasedací sály zrekonstruované do původní podoby z třicátých let minulého století,” popisuje Petr Vobořil, ředitel p.o. Kultura Jablonec, který má turistické infocentrum ve své gesci.

Nové pracoviště funguje od 17. června a v provozu zůstane minimálně do konce srpna. „Během této doby vyhodnotíme na základě praktických zkušeností vhodnost umístění, návštěvnost a také jak se propojení s radnicí jako kulturní památkou osvědčí,” vysvětluje Vobořil a dodává, že návštěvníci Jablonce mohou i nadále využít služeb certifikovaného turistického infocentra v Domě Scheybalových, které je během letních prázdnin otevřeno každý den včetně víkendů.

Otevírací doby:

Turistické informace, výstupy na věž – budova radnice
všední dny 9.30–17.00 hodin
víkend, svátky – zavřeno

Turistické infocentrum – Dům Scheybalových, Kostelní 1/6
všední dny 9.00–12.30 / 13.00–17.00 hodin
víkendy, svátky 10.00–13.00 hodin

JN/Jana Fričová

V Jablonci nad Nisou otevřou od července pro turisty vyhlídku z radniční věže

Jak už jsme informovali, v Jablonci nad Nisou v červenci také otevřou pro turisty vyhlídku z radniční věže. V minulosti byla většinou přístupná už od června, loni a letos ale otevření zkomplikovala koronavirová opatření, loni věž otevřeli až v polovině července. Přestože byla minulá sezona kratší i kvůli reklamaci fasády na věži, nakonec byla návštěvnost srovnatelná. Nahoru vystoupalo v letní sezoně kolem 850 lidí, řekla ČTK Radana Schaeferová z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Do konce letošních prázdnin by měla být věž otevřená každý všední den od 10:00 do 17:00. "Teď v červnu, pokud by nějaké školní kolektivy měly zájem, třeba když jsou tady ve škole v přírodě, tak když se nám ozvou, pokusíme se pro ně najít termín už teď v červnu," doplnila Schaeferová. Se zahájením prázdnin se podle ní zároveň v přízemí radnice otevře turistické informační centrum, odkud budou prohlídky s průvodcem vyrážet a turisté tu mohou získat i další informace, mapy, informační materiály nebo upomínkové předměty.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Funkcionalistická budova postavená v letech 1931 až 1933 je nejvýznamnější a nejznámější stavbou architekta Karla Wintera. Ten nestál jen za podobou samotné radnice, ale navrhoval do posledního detailu i její interiér včetně osvětlení nebo klik. Město na obnově budovy pracuje přes deset let, za tu dobu do ní investovalo přes 50 milionů korun. Díky detailním nákresům se v budově objevily i prvky, na které při její výstavbě nezbyly peníze - třeba lucerny ve vestibulu.

Z bezpečnostních důvodů je věž přístupná jen s průvodcem. Pro turisty je podle Schaeferové velkou atrakcí i takzvaný páternoster - výtah, který je ale vyveze jen čtvrtého patra. Dál už musí po svých vyšlapat 116 schodů na věž. Cestou mohou návštěvníci nahlédnout i do zrekonstruovaných zasedacích sálů ve druhém patře radnice. Za jasného počasí je z 51 metrů vysoké radniční věže vidět nejen město, ale i okolní hřebeny hor - Černou studnici, Bramberk, Královku, Císařský kámen, Libereckou výšinu a Ještěd.

čtk