Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Od zahájení války na Ukrajině neposkytuje Jablotron služby v Rusku a Bělorusku

12. 05. 2024 | 14:23

Přes dva roky neposkytuje jablonecký výrobce zabezpečení Jablotron své služby zákazníkům v Rusku a Bělorusku, po zahájení války na Ukrajině firma tamní trhy opustila. Zákazníky tehdy Jablotron vyzval, aby se invazi postavili. Firma slíbila, že každému, kdo se nechá vyfotografovat zahraničním novinářem na náměstí svého města s transparentem proti válce na Ukrajině, služby obnoví.

jablotronILustr
ilustrační foto z webu firmy

Neudělal to nikdo, řekl na dotaz ČTK zakladatel a majitel skupiny Jablotron Dalibor Dědek.

Od té doby firma v Rusku a Bělorusku služby neposkytuje. "Samozřejmě jsme přišli o část trhu, ale přišlo mi naprosto amorální, abychom vydělávali peníze na trhu, kde se někdo chová tímto způsobem," doplnil Dědek. Firma podle něj přišla zhruba o 7,5 procenta tržeb. "Ten dopad nebyl tak velký, my ten trh máme hodně diverzifikovaný, žádný z trhů pro nás není natolik klíčový, abychom si ho nemohli dovolit opustit," dodal. Jablotron má podle něj největší odbytiště v Evropě, zejména v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Skandinávii.

Jablotron se podle Dědka do Ruska a Běloruska nevrátí, dokud ruská armáda Ukrajinu neopustí. "My jsme byli schopni dosáhnout na desetitisíce koncových zákazníků, na jejich mobily, posílali jsme jim tam odkazy na ruskojazyčné vysílání BBC, bláhově jsme si mysleli, že dokážeme ovlivnit mínění veřejnosti," řekl Dědek. Pozitivní dopady firma nezaznamenala, naopak podle něj čelila nespokojeným až nenávistným a agresivním reakcím, někteří zákazníci vyhrožovali i žalobou.

Majitel Jablotronu se od počátku války angažuje v pomoci Ukrajině, stál u zrodu iniciativy Dárek pro Putina a také fiktivního e-shopu Zbraně pro Ukrajinu, kam už lidé poslali přes 820 milionů korun, aktuálně se skládají na nákup vrtulníku Black Hawk - Čestmír. Firma podle Dědka využila k zajištění pomoci i vlastní distribuční síť, kterou v zemi před válkou vybudovala. "My jsme na Ukrajině měli skoro 2600 montérů a většina z těch chlapů je dneska v zákopech, se spoustou z nich jsme do dneška v přímém spojení, bohužel spousta z nich taky zemřela," řekl Dědek.

Firma se podílí na vývoji zařízení na rušení a detekci dronů, poskytla ale ve svých objektech také ubytování uprchlíkům z Ukrajiny - většinou ženám s dětmi, pomáhala jim s vyřizováním nutných formalit. A co majiteli Jablotronu udělalo v poslední době největší radost? "My jsme dělali repliku toho e-shopu na Slovensku a během prvních deseti dnů se tam vybralo přes 100 milionů korun a pořád tam ty peníze tečou. Během několika dnů tam už přispělo víc než 65.000 lidí," dodal Dědek.

Jablotron je ryze českou společností. Vznikl v roce 1990 a vedle vývoje a prodeje elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení poskytuje i bezpečnostní služby. Vyrábí mimo jiné také monitory pro sledování dechu kojenců nebo zařízení pro zdravé větrání rodinných domů. Skupina firem zaměstnává kolem 650 lidí a její obrat se podle Dědka pohybuje kolem tří miliard korun.

čtk