Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Opravy poškozených balkonů a bytů po požáru začnou letos, větší část se přesune na příští rok

24. 09. 2022 | 5:44

Více jak půl milionu korun zaplatí statutární město Jablonec nad Nisou za opravu poškozených balkonů a tří bytů v domě s byty zvláštního určení v Palackého ulici. Ty poničil červencový požár.

jn ohorele balkony v dps palackeho
Foto: JN

Balkony a byty poničené ohněm opraví firma KVABY … kvalitní bydlení, s.r.o., která celý dům se 104 byty v letech 2018-2020 rekonstruovala. Stavba vyšla na 32 milionů korun a město na ni čerpalo téměř desetimilionovou dotaci z EU prostřednictvím Ministerstva životního prostředí. Cílem projektu bylo zlepšit tepelně technické vlastnosti a snížit energetickou náročnost objektu.

„Stavba to byla velmi rozsáhlá a technicky náročná. Zateplovala se fasáda, podlahy, střecha, budovalo se odvětrávání s rekuperací. Nová jsou také okna, vstupní i balkonové dveře, proměnou prošly také samotné balkony,“ vyjmenovává náměstek pro rozvoj města Petr Roubíček změny, které v domě s byty zvláštního určení nastaly, a dodává, že realizovanými opatřeními se v objektu sníží spotřeby energie o 52,34 %.

Požár vypukl 26. července, zničený byl byt, v němž bylo zjištěné jeho ohnisko, byt pod ním a dva byty nad ním.  Firma Kvaby nyní vymění poškozené balkonové sestavy ve vyhořelém bytě i v obou bytech nad ním. „Jedná se o 1. etapu oprav, aby byl objekt zabezpečený před nadcházející zimou. Druhá etapa, týkající se ostatních balkonů, zábradlí a fasády, je plánovaná na příští rok,“ popisuje postup Pavel Kozák, vedoucí technického odboru jabloneckého magistrátu.

JN/Jana Fričová