Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Památkově chráněná fasáda školy řemesel a služeb v Jablonci se dočká obnovy

19. 04. 2024 | 12:22

Liberecký kraj připravuje obnovu památkově chráněné fasády Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou. Interiéry školy prošly v letech 2018 až 2022 rekonstrukcí za 212 milionů korun, vnější plášť budovy je ale původní a na opravu čeká. Krajští radní už vybrali dodavatele, který za 1,3 milionu korun připraví projekt obnovy, samotné restaurátorské práce by se měly dělat až v příštích letech, řekl dnes na dotaz ČTK náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

jablonec škola řemesel mad Centrum odborného vzdělávání po dokončení rekonstrukce. Pravda, ještě by to chtělo novou fasádu, ale i na splnění tohoto požadavku se prý již začíná pracovat.
Foto: Mad

Budovy školy v Podhorské ulici postavili na přelomu 19. a 20. století pro bižuterní exportní dům firmy Haasis. V 80. letech minulého století prošly ale necitlivou přestavbou a z původního kromě historické štukové fasády, schodišť a některých prvků mnoho nezůstalo. Právě špatně odvedené práce v 80. letech byly také zřejmě příčinou, proč se v listopadu 2018 škola při rekonstrukci a výstavbě centra odborného vzdělávání částečně zřítila. Kraj dokonce zvažoval demolici, přednost nakonec dostala sanace budovy, oprýskaná historická fasáda tak dnes skrývá moderní školu.

"Jsme na začátku a teprve jsme vybrali firmu, která zpracuje projektovou dokumentaci. Dle reálných odhadů by se škola mohla dočkat nových fasád nejdříve na přelomu roku 2026 a 2027. Cena díla se bude odvíjet od stavebně-technického průzkumu, který je součástí zadání projekčních prací," doplnil Miklík. Obnova vnějšku budov se bude dělat ve spolupráci s památkáři, počítá se s obnovou dveří a bran případně s výrobou replik včetně kování, výměnou klempířských prvků, doplněním detailů a celkovou revitalizací historických fasád domů.

Jablonecká střední škola řemesel je jedinou v Česku, která nabízí obory jako foukání technického skla, učí se tam také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci. I proto je v oblasti vzdělávání partnerem iniciativy Francie, Finska, Maďarska, Německa, Španělska a Česka, které se loni podařilo dosáhnout zapsání ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

čtk