Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Počet divočáků budou regulovat lovci i odchytová klec propojená kamerou s dispečinkem městské policie

22. 11. 2022 | 11:11

AKTUALIZOVÁNO: Pro boj s přemnoženými divokými prasaty pořídili v Jablonci nad Nisou i odchytovou klec. Radnice ji zapůjčila myslivecké organizaci, která vytipovala vhodné místo pro její umístění. Od prosince budou také kvůli odlovu v noci uzavřené jablonecké lesy v Srnčím dole a na Prosečském hřebeni a v plánu je i několik celodenních uzavírek, které by měly myslivcům zajistit prostor stavy přemnožené zvěře snížit, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Fričová.

JNklecdivočáci
Klec už je na svém místě a nyní je nutné vyčkat, než si na ni divoká prasata zvyknou...

Celodenní uzavírka lesů se týká víkendů:
9. 12. od 18 hod. do 12. 12. do 6 hod. ráno
o svátcích 25.-28. 12. vždy od 6 hod. do 6 hod.,
13.-16. 1. 2023 také od 6 do 6 hodin

"Klec už je na svém místě a nyní je nutné vyčkat, než si na ni divoká prasata zvyknou. Hlídat ji a pohyb kolem ní bude kamera připojená na centrální dispečink městské policie. Cesta, na které klec je, je z obou stran uzavřená, závory jsou zamčené a vstup na ni je přísně zakázaný automobilům i chodcům. Důrazně proto žádáme obyvatele, pokud na klec náhodou narazí, aby se jí vyhnuli a zvířata neplašili. Mařili by tak práci myslivců," doplnil primátor Miloš Vele (ODS).

Kromě umístění odchytové klece budou od 1. prosince na tři měsíce uzavřené lesy v Srnčím dolu a v oblasti Prosečského hřebene vždy od 18:00 do 06:00 ráno následujícího dne. Aby mohli myslivci divočáky lovit, nesmí se v lesích pohybovat chodci, běžci nebo lidé se psy. "Počítáme také s několika celodenními uzavírkami lesů v době, kdy bude probíhat společný lov či naháňka," řekla Petra Němečková z oddělení životního prostředí města. Celodenní uzavírky jsou plánované na 9. až 12. prosince, o Vánocích od 25. do 28. prosince a pak také na 13. až 16. ledna příštího roku.

Rozsáhlé omezení má podle primátora zajistit zvěři klid v lese, tím minimalizovat její migraci mezi honitbami, což usnadní lov. "Podstatným důvodem uzavření lesů je samozřejmě bezpečnost veřejnosti v době odlovu," řekl Vele. Lidé by proto podle něj neměli ve vlastním zájmu chodit ve vyznačených termínech do lesů a měli by důsledně dbát upozornění na informačních tabulích. Lesy město neuzavírá poprvé, podobně byl vstup do Srnčího dolu v noci zakázán loni od srpna do konce října. Za tři měsíce tam tehdy myslivci ulovili 42 zvířat, tolik jich běžně uloví za celý rok.

čtk