Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prohlášení primátora Jablonce Miloše Veleho k napadení skupiny mladistvých: Nenávistné diskuze na sítích nic neřeší

06. 03. 2024 | 10:19

V posledních dnech se na sociálních sítích opět rozhořela debata okolo napadení jedné skupiny mladistvých druhou. Politováníhodná událost se stala ve čtvrtek 29. února, kdy skupinu mladíků pronásledovala na Horním náměstí skupina jiných mladíků s jednou dívkou, požadovala peníze a vyhrožovala pronásledovaným bitím, pokud „výkupné“ nedostanou.

Jak vyplývá ze svodky Městské policie Jablonec nad Nisou (MP), napadení se zachovali příkladně, dostavili se na služebnu MP, kde incident bezprostředně nahlásili. Operační důstojník útočníky prostřednictvím městského kamerového systému našel, hlídka MP je zadržela a převezla na služebnu Policie ČR v ulici 5. května. Tam s agresory policie zahájila šetření, které v současné době probíhá.

Tolik úřední záznam celé události. Matka jednoho z napadených dětí celou věc zveřejnila na fb stránce Jablonec – město bez násilí, aby ostatní varovala a uvedla příklad, jak se správně zachovat. Avšak na síti se rozpoutala debata, kde některé komentáře, zvláště komentáře správce stránky, tvrdí, že magistrát ani policejní složky nekonají a že je třeba si zjednat spravedlnost vlastními prostředky, tedy i za použití násilí.

Chtěl bych se proti podobným nařčením ostře ohradit. Jak strážníci městské policie, tak město, státní policie a soud konají v mezích platných zákonů. Naopak bych chtěl pochválit skupinu napadených dětí, že se zachovaly správně. Vyhledaly nejprve pomoc v místě, kde je větší skupina lidí, a pak vše přišly ohlásit přímo na služebnu městské policie. Protože se dostavily bezprostředně poté, co se vše stalo, bylo možné rychle útočníky dohledat, zadržet a předat Policii ČR.

Jedině toto je správná cesta. Pokud každý podobný čin bude ihned nahlášený a budou k dispozici také svědci, je možné ve věci konat. Nenávistné diskuze na sociálních sítích nic neřeš. Naopak, jen zbytečně přilévají olej do ohně.

Miloš Vele, primátor Jablonce nad Nisou

 

Trocha statistiky z údajů Městské policie Jablonec nad Nisou:

Skupina pachatelů

2022

2023

0 – 14 let

8

3

15-17 let

6

7

18 a více let

324

344

recidivisté

166

158

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GrafTZ/Jana Fričová