Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prvomájová Pouť sv. Josefa na Krásné – Pěnčíně připravila tolik lákadel, že na nudu nezbyde ani vteřina 

27. 04. 2022 | 10:44

Poutí svatého Josefa na Krásné – Pěnčíně ožije 1. 5. 2022 lokalita s neopakovatelnou atmosférou na Jablonecku. Jedná se o tradiční akci, která se koná vždy prvního máje nejen v Kittelově muzeu, ale hlavně v okolí kostela sv. Josefa, fary a Studánky sv. Josefa s legendami opředenou vodou. Ožívá vlastně celý historický areál Krásná – Pěnčín.

KIttlPeople Rights  V3
Folklórní soubor Nisanka. Foto: Jan Sedlák

Program neděle 1. května

9:30 Slavnostní zahájení poutě – před farou. Fara pak ožije řemeslníky - skláři, dílnami pro děti, uskuteční se výstava ZO ČSOP Armillaria, ANNOLK -  Semínko Země.

10:00 Poutní mše svatá v kostele sv. Josefa - celebruje biskup litoměřický Mons. Jan Baxant

11:15 Vernisáž výstavy Společně do minulosti a budoucnosti – Kittelův dům. Výstava je vyvrcholením snažení společného českoněmeckého týmu, jehož cílem byla propagace historického areálu na Krásné – Pěnčíně, jeho hlubší poznání, seznámení se s jeho historií, současností ale i vizemi do budoucnosti. Na druhé straně hranice, v Lužici, v Sasku je ústředním tématem romantické malířství a jeho vrcholná díla, vzniklá či spjatá s Oybinem a jeho okolím.

Na Krásné tak budeme obdivovat takové mistry světového malířství, jako je Caspar David Friedrich, Johann Alexander Thiele, Carl August Richter, Carl Blechen či Carl Gustav Carus. Samozřejmě nepůjde o originály, ale o komentáři a texty opatřené kopie.

11:30 a 14:30 Pohádka pro děti – Divadelní soubor Prokůpek z nedaleké Zásady přijede zahrát dvě představení. Divadlo rádo improvizuje, přizpůsobuje svůj program danému místu a situaci. Proto je název pohádky doposud zahalen tajemstvím.

12:30 Smíšený pěvecký sbor Janáček  - kostel sv. Josefa. Sbor je hudební stálicí krásenských poutí. Janáček má bohatý repertoár, který obsahuje skladby různých uměleckých směrů od renesance po současné autory, od duchovní hudby po velké operní sbory a úpravy českých i zahraničních lidových písní.
Sbor má v současnosti asi 60 členů. Je sdružením čistých amatérů, které láska ke sborovému zpěvu nadchla natolik, že někteří v něm zpívají více než třicet let. Hudba se členům Janáčka stala osudem a trvalou láskou.

13:30 Folklórní soubor Nisanka a Malá Nisanka vystoupí s pásmem tanců, říkadel a písniček před farou. Nisanka zpracovává lidovou kulturu Pojizeří, Podještědí a Podkrkonoší, a proto vystupuje v tradičních krojích. Při sestavování repertoáru čerpá především ze sbírek Pavla Krejčího, nezaměřuje se pouze na interpretaci písní a tanců, ale snaží se ztvárnit tradice tak, aby oslovily současného diváka. V současné době čítá 25 členů, včetně muziky. Autorkou všech choreografií souboru je Jana Hanajová. Na Krásné jsou spolu s Malou Nisankou pravidelnými hosty.

14:30 GOSPEL YETU - Pěvecký sbor nadšených amatérských zpěváků, které spojuje láska k hudbě a libozvučným vícehlasům v doprovodu netradiční "gospelové" kapely nebo acapella.  Představí všechny " barvy gospelu" kterými rozezní kostel sv. Josefa. Základy o sboru sahají do roku 2007, kdy byl v Liberci v Centru Generace založen sbor GENERACE GOSPEL CHOIR. Později se rozšířil o jabloneckou sekci, která vykrystalizovala v dnešní GOSPEL YETU.

15:30 Koncert Jarmily Klokočníkové a hostů - kostel sv. Josefa. Hudebnice, zpěvačka, hudební pedagožka učí děti zpěvu a lásce k hudbě. Na Krásnou zve Jarmila Klokočníková i další mimořádné hudební osobnosti. Letos zde vystoupí společně s Pěveckým sborem CUM DECORE pod vedením Čeňka Svobody, který tvoří šťastné spojení profesionálních hudebníků a mladých nadšených žáků a amatérů. Kombinace smyčcových nástrojů a křehkých ženských sopránů dokáže nadchnout posluchače a dojmout je až k slzám. Na pouti zpívá i od jejích prvních ročníků, čili dvě desítky let.
Dále Jarmila Klokočníková pozvala skupinu Ensemble Ad Beatitudinem – kterou tvoří studenti Pražské konzervatoře hrající staré mistry.  Konzervatoristé vystoupí v kostele sv. Josefa od 16:30.

Po celý den:
Rodinné centrum Andílek ze Železného Brodu má připraveno po celý den spoustu kreativních dílen pro děti. Taneční pohybové aktivity pro holky a kluky a výtvarné dílny, kde si děti mohou ozdobit vše myslitelné. Vedle tradičního papíru či přírodních materiálů i například sebe sama. Řemeslné stánky a řemeslníci nás dovedou do doby, kdy ještě existoval bezprostřední vztah mezi výrobcem – řemeslníkem a jeho zákazníkem, tedy před dnešní globální dobou.

Do starých časů patří i koně, ostatně bez nich by pouť neměla tu správnou starosvětskou atmosféru. Koně již nebudou sloužit k dopravě příchozích, ale jsou již připraveni na vožení dětských návštěvníků. Pro děti jsou připraveny i nejrůznější místními řemeslníky zhotovená dřevěná hejblata a nejrůznější mechanismy, s kterými se děti mohou vydovádět.

Návštěvníci se také mohou těšit především díky místní Pěnčínské pohostinnosti na spoustu dobrého lokálního jídla na faře, před farou, u kostela i v Kittelově domě.

Kittelův dům zve ke komentovaným prohlídkám, na závěr akce možná přijede i sám Dr. Kittel.

V Kittelově domě budou k vidění výstavy:
Ze svatého kouta
Lidová podmalba na skle ze sbírky Jany a Josefa Scheybalových. Kittelův dům na Krásné 25. 2. 2022 - 31.3. 2023
Podmalby na skle patřily koncem 18. a v 19. století k zařízení interiéru vesnických chalup. Zdobily také venkovské kostelíky a kapličky. Vyráběly se v oblastech spojených se sklářskou výrobou, kde bylo možné levně sehnat potřebný materiál. Postupně se výroba i obliba podmaleb rozšířila – prodávaly se na jarmarcích, poutích a vánočních trzích. Jednotlivá výrobní střediska byla na našem území rozložena nerovnoměrně. Nejvýznamnější střediska podmalby na skle vznikala v oblastech, kde působily sklářské hutě – Šumava, Chebsko, Jizerské hory, Krkonoše, Slezsko, Orlické hory a Českomoravská vrchovina. Soubor historických originálů ze Scheybalovy sbírky, ve kterém jsou zastoupeny podmalby z různých výrobních středisek v Čechách a na Moravě, není početný. Významně ho doplňují práce Anny Scheybalové, která byla jednou z prvních výtvarnic, které se ve 20. století nadchly pro malování kopií podmaleb na skle z 18. a 19. století. Kopie obrázků na skle tvořila pro Výtvarný ateliér Muzea skla a bižuterie. Její práce se staly inspirací pro celou řadu amatérských výtvarníků, kteří se podmalbou na skle zabývají i dnes.

Václav Pozdílek – vášnivý radioamatér a sběratel starých radiopřijímačů, krystalek a gramofonů na kliku vystavuje v Kittelově domě svoje poklady z dob šelakových desek a gamofonů na kliku. Jde o jednodenní výstavu.

TZ Kittelův dům/Jan Sedlák