Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce hráze přehrady na Černé Nise v Bedřichově se blíží k závěru, práce by měly skončit v říjnu

23. 08. 2021 | 11:42

Rekonstrukce hráze jizerskohorské přehrady na Černé Nise v Bedřichově téměř za 21 milionů korun se blíží k závěru. Korunu hráze stavbaři opravují od roku 2019 a práce by měly skončit do konce října. ČTK o postupu prací informovala mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

cernanisa2
Foto: Artur Irma

Přehrada na Černé Nise je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Poslední větší opravou hráz této přehrady prošla v 50. letech minulého století. Na délku má hráz 340 metrů a ve špatném stavu byla železobetonová deska v koruně, kterou prosakovala voda.

Práce podle Bendové vstoupily do poslední fáze. "Koncem července byl úspěšně dokončen velmi důležitý krok, a to betonáž monolitické konstrukce přemostění bezpečnostního přelivu. V současné době probíhá odbedňování konstrukce a demontáž podskružení," uvedla. Zároveň podle ní začaly kamenické práce na věžičkách na vzdušné straně hráze. "A v brzké době budou zahájeny práce na obnově povrchu komunikace na přemostění," dodala Bendová.

Foto: Artur IrmaBedřichovská přehrada slouží k regulaci toku na Černé Nise a ochraně před velkými vodami. Zároveň má rekreační charakter a využívá se také k rybaření. Je také nejvýš položenou přehradou v republice s výjimkou horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Jde o oblíbený cíl turistů, kvůli rekonstrukci je ale pro ně uzavřená cesta přes hráz. Podle původních plánů se měla oprava koruny hráze dělat v letech 2017 až 2018. Předchozí firma, která zakázku získala, ale zkrachovala a opravu udělala asi jen z desetiny. Povodí Labe tak muselo soutěž vypsat znovu a nově vybraná firma práce zahájila v roce 2019. Jejich rozsah je větší, než Povodí Labe plánovalo, důvodem je hlavně horší stav přelivné hrany v koruně hráze, než se očekávalo. Práce komplikuje i to, že kvůli náročným klimatickým podmínkám lze stavební práce provádět jen asi šest až sedm měsíců v roce.

čtk