Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce mostu zkomplikuje příjezd do Jablonce od Prahy i cestu vlakem dál do Jizerských hor

13. 02. 2023 | 16:17

Rekonstrukce mostu na silnici I/65 zkomplikuje příjezd do Jablonce nad Nisou ve směru od Prahy i cestování vlakem z Liberce přes Jablonec dál do Jizerských hor. Opravu mostu nad železniční tratí plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájit v polovině dubna, v květnu a červnu jsou v plánu práce, které přeruší provoz na železnici. K projektu se s rekonstrukcí mostu a lávky připojí i město Jablonec, o náklady na výluku se s ŘSD podělí, řekl dnes ČTK náměstek primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Jablonec NnadraziCelekOK
Archivní foto

Jablonec připravuje rekonstrukce mostu Pod Kynastem a lávky v Horské ulici, obě stavby by měly stát včetně DPH zhruba 11 milionů korun. "Koordinace těch staveb s ŘSD je důležitá kvůli vysokým cenám za výluku a náhradní dopravu na železnici, pro České dráhy je náročné zorganizovat náhradní autobusovou dopravu a tu tíži přenáší na nás, na stavebníky," doplnil Chuchlík. Náklady na výluku se podle něj odhadují na 5,8 milionu korun, z toho Jablonec by měl podle předběžných dohod zaplatit 2,7 milionu, maximálně ale podle Chuchlíka polovinu nákladů.

ŘSD chce zrekonstruovat most v Nové Pražské ulici poblíž jabloneckého nádraží, podle předběžných odhadů to přijde bez DPH na 14,5 milionu korun. V současné době se vyhodnocejí nabídky. "V rámci stavebních prací proběhne demolice a výstavba pravé části mostu. Jízdní pás ve směru do centra města bude uzavřen a pro řidiče zde bude dopravně značená objízdná trasa přes místní komunikace. Provoz v jízdním pásu ve směru na Rychnov bude sveden do jednoho jízdního pruhu," sdělila ČTK severočeská mluvčí ŘSD Dana Zikešová.

MapaPočítá se s výlukou na železniční trati od 1. do 11. května kvůli bourání mostu, a od 5. do 9. června, kdy budou stavbaři osazovat nové nosníky. Mezi Jabloncem a Smržovkou budou po tu dobu místo vlaků jezdit autobusy. "Předpokládáme, že stavební práce ukončíme do konce srpna letošního," dodala Zikešová.

čtk