Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Řemeslníci uplatnili technologie a štukatérské postupy použité v době vzniku secesních skvostů

07. 07. 2021 | 18:37

V několika etapách došlo k náročným obnovám dvou secesních domů v Jablonci nad Nisou. Jedná se o objekt v Korejské ulici č. p. 1971 a budovu V Nivách č. p. 977. Exteriéry objektů byly díky dlouhodobé neúdržbě ve špatném stavu a ztratily některé hodnotné architektonické prvky, jež byly díky obnově opět navráceny. Důkazem kvalitně odvedené štukatérské práce je nominace obou památek na ocenění Památka roku Libereckého kraje 2020.

JNsecese2
Foto: NPÚ

Objekt č. p. 977 prošel v roce 1904 první náročnou přestavbou, jež se nesla v duchu tehdy moderní secese. Díky tomuto zásahu vila získala bohaté florální secesní a jiné ornamentální prvky. Autorem přestavby byl architekt Arwed Thamerus. „Objekt byl zapsán na seznam nemovitých kulturních památek zejména díky svým dynamicky tvarovaným florálním námětům s antropomorfními maskarony, tedy plastickými zdobnými motivy s lidskou či mytologickou tváří. Bohaté motivy však díky dlouhodobé neúdržbě v minulosti prakticky zanikly. Proto došlo v několika etapách k obnově domu za využití financování z Programu regenerace MPZ Jablonec nad Nisou.“ přidává informace o obnově budovy Jaroslav Zeman z libereckého pracoviště NPÚ.

Foto: NPÚ

Dům č. p. 1971 byl postaven v roce 1908 v zahradní čtvrti, která vyrostla koncem 19. a začátkem 20. století na nezastavěném jižním svahu severozápadně od centra města. Investorem výstavného objektu, vybudovaného v duchu geometrické secese na základě projektu Roberta Hemmricha, byl jablonecký exportér Hiller Jewnin. „Jedná se o samostatně stojící podélně orientovaný patrový dům se zvýšeným přízemím a mansardovou střechou s centrálním štítem nad průčelím. Údržba domu nebyla v posledních letech optimální a vnější plášť domu byl značně zanedbaný. Proto je třeba kladně hodnotit přístup vlastníků, kteří se rozhodli přistoupit k náročné rekonstrukci. Projekt obnovy fasády zpracoval MgA. Jakub Chuchlík a zároveň proběhla koordinovaná repase oken a velmi zdařilá úprava nástavby nad průjezdem, která byla přizpůsobena architektuře domu.“ komentuje přeměnu jabloneckého domu Jaroslav Zeman.

Štukatérské práce v obou případech provedli ve vzorné kvalitě Petr Hartig a Martin Koděra. Ti uplatnili technologie a štukatérské výrobní postupy použité v době vzniku budovy. Kvalitu odvedené práce potvrzuje i nominace obou objektů na Památku roku Libereckého kraje 2020, v níž zaslouženě uspěla obnova domu č. p. 1971 v Korejské ulici.

TZ NPÚ/Alžběta Sakařová