Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Škola v Jablonci už dva roky usiluje o nový obor zaměřený na policii, zatím marně

01. 03. 2023 | 9:55

Střední škola řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou už dva roky usiluje o otevření nového oboru Bezpečnostně právní služby zaměřeného na policii, vězeňskou službu a veřejnou správu. Zatím neúspěšně. Podle vyjádření ministerstva vnitra jsou kapacity dostatečné, řekl dnes ČTK ředitel školy Martin Kubáč, který se oboru nechce vzdát. Poptávka po absolventech je podle něj v kraji vysoká nejen od policie a strážníků, ale také z věznic a úřadů. Obor v kraji nabízí jen soukromá škola v Kateřinkách.

policie dal 10
Foto: Mad

Policii ČR chybí v Libereckém kraji aktuálně 231 policistů. Z 1437 tabulkových míst jich podle krajského ředitele Libora Špráchala není obsazených téměř 16 procent. Sehnat nové policisty se daří jen obtížně, loni z 279 žadatelů uspěla čtvrtina. Kvůli nedostatku lidí loni policie obvodní oddělení v kraji pospojovala, aby dokázala zajistit nepřetržitou službu. V celé zemi chybí stovky policistů, podle policejního prezidia klesl loni počet policistů v zemi pod 40.000.

Na škole řemesel a služeb v Jablonci studuje zhruba 300 dětí, některé obory, jako výroba skleněné a kovové bižuterie nebo sklář - výrobce a zušlechťovatel skla se zaměřením na technické sklo, se nikde jinde v Česku nevyučují. Nový obor už měl ředitel zajištěný, sám je bývalým policistou, proto pro odborné předměty sehnal lidi z praxe. Dohodnul se také s policií a vězeňskou službou na praxi pro studenty. "Velký zájem mají o tento obor také rodiče, nemusí se totiž bát, že by jejich děti pak nenašly uplatnění," dodal ředitel.

Obor Bezpečnostně právní služby nabízí v Libereckém kraji jen soukromá Střední škola Kateřinky v Liberci, ke studiu bere 32 studentů, loni dostala 78 přihlášek. Podobně zaměřené obory nabízí v kraji soukromá Euroškola v České Lípě, do oboru Ekonomika podnikání se zaměřením na bezpečnostní služby přijme 30 studentů. Krajská střední škola Semily zase nabízí obor Požární ochrana, bere 30 studentů, zájem je tradičně zhruba dvojnásobný.

V Česku nabízejí obor zaměřený na bezpečnostně právní služby (68-42-M/01) tři desítky středních škol a učilišť, z toho dvě třetiny míst jsou na soukromých školách, kde se většinou platí školné, a jen třetina míst je na školách veřejných. Podle údajů z webu nastoupilo loni v zemi ke studiu 1593 studentů, letos je v nabídce 1652 míst, z toho na veřejných školách 532.

čtk